Waarom ik 15 uur in de Gevangenis doorbracht

Zaterdag 2 November, s’ochtends

Het is 07.00 en ik ben klaarwakker.

Ik weet dat de wekker pas om 08.00 gaat, maar kom niet meer terug in slaap. Ik probeer me een voorstelling te maken van wat me te wachten staat.

Om 08.35 fiets ik weg. Ik weet dat ik niet lang nodig heb voor mijn fietstocht. Maar gezien de locatie ben ik liever te vroeg dan te laat. Om 09.00 aanwezig, was de afspraak.

Ik zie de Koepel steeds dichterbij. Het idee benauwt me. De krappe cellen, de boze bewakers.

Om 08.51 rem ik af.

Er staat een man met een baard bij de ingang van de gevangenis. Hij lijkt een soort kruising van een Game of Thrones-personage en een labrador. Met zijn bruine ogen kijkt hij me geruststellend aan.

Het helpt niet.

Ik sluit aan in de rij. Rustig probeer ik te ademen, terwijl ik mijn voorgangers hun namen hoor noemen bij een jonge vrouw achter de balie. Ik zie dat ze hun best doen een goede indruk te maken, in hoeverre dat kan.

Zaterdag 2 November, s’avonds

Die avond ben ik in de gelegenheid mijn ouders te bellen.

Ik: “Mam, ik heb slecht nieuws en goed nieuws.”

M’n Moeder: “Doe eerst het slechte nieuws maar dan…”

Ik: “Ik moet me morgen weer om 09.00 melden bij de gevangenis.”

M’n Moeder: “…”

Ik: “Ik ben aangenomen! En morgen heb ik meteen een trainingsdag!”

Werken in de gevangenis

Ja jongens, er was toch niemand die echt dacht dat ik serieus in de gevangenis heb gezeten afgelopen week? Ik? Voor het ‘echhie’? Ik ben de meest keurige vrouw van het land!

Werken als Actrice in de Gevangenis, Acteur bij Prison Escape, Anne
Ruig he?! Als je je afvraagt waarom er ‘The Legend’ staat: dat is mijn zelfbedachte gevangenisnaam.

Toch klopt mijn bovenstaande verhaal. Op 2 November deed ik auditie voor een baan als actrice bij een zogenaamde ‘Real Life Game’, genaamd ‘Prison Escape‘. Ik werd aangenomen, deed de dag daarna de training én speelde de game afgelopen vrijdag zelf. In mijn acteerkwaliteiten heb ik alle vertrouwen, maar ik wilde ook zeker weten dat ik ‘als mens’ kon dealen met de spannende gevangenissfeer, zonder daar nog 3 dagen nachtmerries en hartkloppingen van te hebben.

(Dat klinkt overdreven, maar ik ben gewoon zo iemand die spanning vast houdt. Als ik een enge film kijk, wéét ik dat het nep is, maar voel ik me bang. Als ik heb gedroomd dat mijn moeder een affaire heeft met Badr Hari, wéét ik dat het niet echt is, maar voel ik me toch een beetje boos op haar.)

Of ik nog niet genoeg te doen heb

Dat vroeg ik me eigenlijk ook wel even af. Afgelopen tijd ben ik heel bewust bezig met waar ik me op wil focussen, ik maakte zelfs een ‘Vision Board’. Nu moet ik zeggen, op dat bord waren geen plaatjes van bewakers of gedetineerden geplakt. De enige link die ik tot nu toe had met de gevangenis waren de paar seizoenen Prison Break, die ik ooit half hyperventilerend keek terwijl ik elke 5 minuten “Oh nee, Michael’, kreunde.

Toch, ondanks dat deze ‘bijbaan’ niet persé logisch lijkt, voelt het heel goed ’em lekker aan te pakken. Omdat ik – naast de voorstellingen met de Zingende Zeemeerminnen – bijna niet meer acteer en dat best wel mis. Omdat de gevangenis voor mij 10 minuten fietsen is en het daarnaast een leuke mogelijkheid is meer mensen te leren kennen hier in Breda. En omdat het, naast al die acts waar ik uren voor met krultangen en lippenstiften in de weer ben, ook een goddelijk idee is dat ik hiervoor alleen maar mijn haar in een staart hoef te doen, en klaar ben voor de show. Kortom, weinig gedoe, en vooral heel veel kunnen acteren, perfect!

Over dat Prison Escape

Om een idee te krijgen…

Het idee is simpel: je wordt opgesloten in de gevangenis, met als doel: ontsnappen. De uitwerking is geweldig: 80 acteurs om je heen die bijvoorbeeld andere gedetineerden of bewakers spelen, de gevangenis ‘de Koepel’ als decor, een overall aan en geen enkele mogelijkheid tot het gebruik van een mobiele telefoon. Een flinke uitdaging dus.

Eerlijk, ik dacht dat het niks voor mij was. Misschien wel leuk om aan mee te werken als acteur, maar niet als speler van het spel. Maar. Ik vond het GEWELDIG. Echt geweldig. Toen ik uiteindelijk – met zowel mijn schoenen als mijn bh gevuld met illegale handelswaar – mijn enkelband aftrok en ontsnapte, voelde ik me een enorme held.

Wil je meer informatie over Prison Escape Breda, bekijk dan de website.

Het is duidelijk, ik ben erg enthousiast over deze ‘onverwachte wending van mijn leven’.

Tot binnenkort, op mijn blog, in mijn zangles, bij een optreden of… tot in de gevangenis!

Liefs,

Anne

Ohja.

Mijn bedrijf bestaat deze maand 10 jaar, om dat te vieren kan je zelf een pakket winnen! Daarover lees je hier meer!

8
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anne ErmensLindaVillasapphoMarloesJoke Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Joke

Jeetje Anne wat goed dat je verhuisd bent. Wat onderneem jij de laatste tijd veel aparte, spannende en leuke dingen. Heel veel plezier tijdens jou nieuwe job als actrice. En voor jou bedrijf op naar de 20 jaar. 💋

Marloes

Lijkt me heel tof om daar te werken! Ik heb nog nooit de Prison Escape gedaan (het is natuurlijk wel best prijzig). Wel heb ik op dat terrein de VR-experience gedaan, ook echt een aanrader.
Voor acteurs is het natuurlijk een gave ervaring om daar rond te mogen banjeren als crimineel of bewaker, haha. Welke rol vind je het leukst?

Villasappho

Zo niks voor mij dat soort spellen maar wel heel gaaf dat je er mag werken. De locatie zelf zou ik graag fotograferen!

Linda

Actrice wat een leuke job. Ik hoop dat je gaat schitteren. Leuke foto trouwens.

Anne-Ermens-Januari-2020
Dit ben ik. Anne, de schrijfster van deze blog!
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Recente Blogs:
Leuke Lijstjes
Archief