(Nieuwe) Vrienden maken als je al Volwassen bent

Nieuwe vrienden maken. Als je naar school gaat, gaat het vanzelf: je laat een meisje uit de klas met je stoepkrijt spelen en voila, een nieuwe vriendin is gemaakt.

Maar, hoe ouder je wordt, hoe ingewikkelder het lijkt te zijn. Toen ik een paar maanden terug verhuisde vond ik het dus ook best een beetje spannend. Ik werk voor mezelf en heb dus geen collega’s, hoe zou ik aan nieuwe vrienden kunnen komen? En bovendien, mensen van mijn leeftijd zijn vaak al ‘bezet’, ze hebben al genoeg vrienden.

Vervangen?!

Natuurlijk, ik heb ook gewoon mijn ‘oude vrienden’, maar de meeste daarvan zitten in omgeving Arnhem. Deze zijn absoluut de moeite waard om heen en weer te rijden, dus wat dat betreft worden mensen echt niet zomaar vervangen.

Maar, als ik na het werk om 21.30 nog een terrasje wil pakken is het toch wel handig om ook in Breda in sociaal leven te hebben.

Gelukt!

Het is me inmiddels gelukt een hele hoop nieuwe mensen te leren kennen. Sterker nog, het worden er inmiddels bijna teveel! Dat is voor een deel geluk, maar voor een deel ook het resultaat van mijn eigen inzet. Als je in je eentje binnen blijft zitten gebeurt er natuurlijk niks.

Hieronder mijn tips, hopelijk haal je er wat inspiratie uit!

Waar vind je Nieuwe Vrienden?!

Op je Werk
Ladies Night, De Luxe, Bioscoop, Pathé, Goodiebag

Logisch. Als jij wel collega’s hebt, heb je natuurlijk sowieso al een vijver om uit te vissen. Ben je ZZP’er? Ook dan kan je via je werk nieuwe mensen ontmoeten, bijvoorbeeld door je mail een keertje niet thuis te beantwoorden, maar op een hippe werkplek in de stad.

Daarnaast kan je op zoek naar Netwerkborrels. Persoonlijk leek me dat niks: alsof je alleen maar investeert in mensen wanneer ze je ‘iets op kunnen leveren’. Maar toen ik een Breda de gok waagde en naar een gratis Netwerklunch ging* bleek het gewoon een hele leuke middag te zijn.

Mocht je tijd en interesse hebben, dan zou je er trouwens ook nog voor kunnen kiezen om vrijwilligerswerk te doen.

*Ja. Het woord lunch haalde me inderdaad over de streep.

In je Vrije Tijd

Dit ligt waarschijnlijk voor de hand. Als je je aansluit bij een club mensen die dezelfde hobby of interesse hebben, kan je makkelijk nieuwe vrienden maken. Dat kan in de Boulderhal zijn, maar bijvoorbeeld ook bij een leesclub.

Vorige week ben ik bijvoorbeeld meegeweest met een wandeling van ‘Breda Wandelt’. Shocking nieuws voor mijn omgeving, want eigenlijk is mijn motto ‘Waarom lopen als je ook met de auto kan?’ Toch ben ik blij dat ik gegaan ben, ik heb nieuwe mensen ontmoet en bovendien is het een manier om de stad te leren kennen.

Ook met uitgaan zijn er zat mogelijkheden. Zeker als je iets actiefs kan doen, zoals darten, maak je makkelijker contact. Afgelopen zaterdag stond ik bijvoorbeeld ineens met 10 onbekenden te pingpongen bij een nieuwe bar in Breda.

Online

Voor alles is een app, en dus ook om nieuwe vrienden te maken. Hieronder een lijstje:

 • MeetUp, afspreken met groepen. (Gratis)
 • NMLK, afspreken met groepen. (Betaald)
 • Tinder, is als je single bent ook gewoon een optie. (Gratis)
 • Hey!Vina, een soort Tinder, maar dan voor vriendinnen. (Betaald)
Overig

Naast deze apps kan je ook eens kijken wat er mogelijk is binnen Facebookgroepen waar je lid van bent, of bijvoorbeeld fora waar je actief bent.

Tinder, Telefoon

Daarnaast kan je ook ‘per ongeluk’ leuke mensen ontmoeten in je omgeving, bijvoorbeeld door gebruik te maken van apps als Peerby, NextDoor (daar heb ik mijn lesruimte aan te danken) en Thuisafgehaald.

 • Wanneer je een kind of hond hebt, kan je die ‘inzetten’ om nieuwe contacten te maken.
 • Kijk ook eens tussen de Facebookevenementen, soms zijn er hele interessante workshops of lezingen in de omgeving waar je prima in je eentje naar toe kan.
 • Als je je niet wil binden aan een club, kan je ook eens op Groupon of Socialdeal kijken. Hier staan soms aanbiedingen voor bijvoorbeeld een paar Paaldanslessen of een Golfclinic. Vrijblijvend, goedkoop en als er geen leuke mensen zijn is het alsnog de moeite waard.
 • Mocht je aan het daten zijn, overweeg eens te Speeddaten: ik deed dit ooit en – ookal vond ik de man van mijn dromen niet – ik ontmoette wel een hoop leuke andere single vrouwen. (Ik schreef overigens een aantal blogs over Speeddaten, die vind je hier!)

En mijn belangrijkste tip:

Mijn belangrijkste tip: laat merken dat je open staat voor anderen! Als mensen iets niet weten, kunnen ze er ook niet op reageren. Je kan niet verwachten dat je omgeving helderziend is en je ‘zomaar’ gaat uitnodigen voor van alles en nog wat. Misschien ben je zelf bang om opdringerig te zijn, maar dat zijn anderen ook!

Nog wat succesverhalen
(Nieuwe) Vrienden maken als je al Volwassen bent, Photo by Simon Maage on Unsplash

Haha, onderstaande succesverhalen zijn van mij. Dat klinkt niet heel bescheiden he?! Maar ik wilde je toch even laten zien hoe simpel het kan zijn contact te maken:

 • Toen ik een workshop ‘Omdenken’ volgde en daar vrouwen uit Breda ontmoette, vroeg ik ze naar hun aanraders in mijn nieuwe stad. Een week later werd ik door een van hen uitgenodigd voor een wijnproeverij.
 • Bij de proeflessen die ik gaf vroegen mensen ook wel eens naar mijn verhuizing. Ook dan vertelde ik eerlijk dat ik hier inderdaad pas net woonde, en zowel geen sociaal als zakelijk netwerk had. Dat resulteerde uiteindelijk in een uitnodiging voor een barbecue.
 • Wanneer de oudbewoners van mijn appartement hun post kwamen ophalen maakte ik altijd een praatje. Blijkbaar vonden zij dat ook gezellig: vorige week werd ik uitgenodigd voor hun verjaardagsfeest.

Dan nog even dit

 • Ben eerlijk en investeer vooral in mensen die je echt de moeite waard vind, maak geen gebruik van ze, puur zodat je je niet eenzaam hoeft te voelen.
 • Weet wat je zoekt in een vriendschap en doe je – net als met daten – niet anders voor dan je bent. Het is jammer als je wekelijks meemoet naar een technofeest, omdat je bij de eerste ontmoeting hebt gedaan alsof je dat leuk vond.
 • Zorg dat je het ook in je eentje leuk kan hebben.
 • Vergeet je oude vrienden niet. Natuurlijk verandert de vorm van het contact als iemand verder weg woont, maar ga de mensen die belangrijk voor je zijn niet voor lief nemen.
 • Ben gewoon aardig. Altijd. Niet omdat het je iets op hoeft te leveren, maar gewoon omdat het kan.

Dit was ’em! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Heb je zelf nog tips of succesverhalen? (Of enge verhalen, zoals een vriendin die uiteindelijk een stalker werd ofzo… Ook leerzaam om te lezen!) Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Anne

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anne ErmensVillasapphoAudrey Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Audrey

Goede tips! Na een verhuizing heb je wel direct een goede intro inderdaad, door tips te vragen. Heel slim! Leuk dat je al wat nieuwe contacten hebt.

Villasappho

Hele goede tips, mijn lijstje met vrienden is zeer kort en eerlijk gezegd ben ik er wel blij mee. Ik heb de laatste 5 jaar gemerkt dat ik graag bezig ben met mijn hobby en interesses. De jaren ervoor was ik vooral met die van mijn zogenaamde vrienden bezig. Daarnaast hou ik niet van uitgaan, winkelen, terrasjes of uit eten gaan. Waar ik graag kom zie ik eigenlijk nooit mensen van mijn leeftijd en als ze er wel zijn is het een plek waar je niet komt voor vrienden.

Anne-Ermens-Januari-2020
Dit ben ik. Anne, de schrijfster van deze blog!
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Recente Blogs:
Leuke Lijstjes
Archief