Lief 2019…

Oh 2019. We zijn nog maar een week bezig en het is nu al een grote teringzooi. Het leven ging zo goed afgelopen maanden, en nu?!

De lijst met ellende

 • Het nieuwe jaar begon ik meer aangeschoten* dan ik ooit ben geweest. (ik drink geen alcohol over het algemeen, nu een combinatie van dingen die in totaal ongeveer gelijk staan aan 2 cocktails).
 • Voor het eerst ooit sloot ik mezelf buiten. Dit was helaas op de nacht van Oud & Nieuw, waarop ik dus ook aangeschoten was en te voet de hele stad door moest om via een vriendin mijn reservesleutel te bemachtigen.
*Ik overwoog nog een blog te schrijven over hoe ik het heb beleefd om meer alcohol te drinken dan ooit en – voor mijn gevoel – op de grens tussen aangeschoten en dronken te zitten. Maar ik denk dat deze opname genoeg informatie geeft.
 • Heel 2018 heb ik de kerstkoeken weerstaan, maar nu waren ze in de aanbieding en heb ik er de afgelopen tijd dagelijks minstens twee gegeten.
 • Er is al iets onder mijn auto vandaan gevallen. Namelijk, een onderdeel van mijn auto.
 • Gisteren ben ik met mijn make-up op en zonder tanden te poetsen gaan slapen. Ik weet het, dat is vies.
 • Ik heb gerookt (had ik al jaren niet gedaan en is ook niet goed voor mijn stem en gezondheid en portemonnee. Eigenlijk is het nergens goed voor. Het was ook maar een hijsje hoor, maar ik werd er wel lekker duizelig van op een goede manier).
 • Mijn huis is in de meest verdrietige staat ooit. Ik ben geneigd door te slaan in extremen dus alles is óf perfect georganiseerd, óf… Het is overal. En met ‘het’ bedoel ik ‘alles’. Alles is overal. Een kapotte wc-borstel in de slaapkamer, badjas op de grond in de gang, schaatsen op mijn eettafel, Danoontje op mijn nachtkastje, en een voetenbad op het aanrecht.

Even eerlijk…

Het klinkt misschien grappig en Bridget-Jones-achtig, maar ik lach toch een beetje als een boer met kiespijn. Elk jaar is het hetzelfde: ik wil yoga doen op oudjaarsdag (check), in een soort van dagboek schrijven ter afsluiting van het jaar (check, en ja, er zijn dus inderdaad ook nog dingen die ik voor mezelf hou) en met afgeronde administratie, lege inbox en een compleet schoon huis het nieuwe jaar in.

En die laatste dingen zijn niet gelukt. En heel diep van binnen voelt dat toch verkeerd. Alsof ik ‘besmet’ het nieuwe jaar ben in ben gegaan. Als ik de lijst hierboven bekijk ben ik in een soort Rock & Roll monster getransformeerd.

Het Goede Voornemen

En dus is het tijd voor een goed voornemen.

Lief 2019, vanaf nu stop ik met bijgelovige gedachtes. Een schoon huis is fijn, maar het kan niet zo zijn dat ik, met het uitstellen van het verschonen van mijn bed, ervoor heb gezorgd dat mijn hele jaar vervloekt is.

Ja, bovenstaande lijst is er niet echt een om trots op te zijn. Maar dat komt heus niet door mijn ‘vieze start van het jaar’. Sommige dingen zijn pech en anderen hebben te maken met een vicieuze cirkel van gebrek aan discipline, iets wat overigens ook gewoon menselijk is.

Maar. Vanaf nu wordt het anders. Ik ga de controle weer nemen, in hoeverre dat mogelijk is. Ik ga weer voor de goede weg, in plaats van de gemakkelijke. Niet meer op de bank blijven piekeren over ‘wat ik had moeten doen maar niet heb gedaan’ maar van de bank afkomen en een actief begin maken met wat ik moet wil doen.

De Eventuele Extra Voornemens

Ik dek het meteen een beetje in. Ik heb namelijk helemaal geen zin om krampachtig bezig te gaan met goede voornemens. Het is al een flinke klus om überhaupt een beetje in balans te leven en dus wil ik flexibel omgaan met mijn doelen en plannen. Maar, het zou leuk zijn als ik het volgende voor elkaar krijg:

 • Gewoon mijn boterhammen smeren en geen eten meer kopen op de school waar ik werk .
 • Elke maand een boek lezen. (Ben al bezig in deze.)
 • Na het opstaan even mediteren.
 • De was uit de wasmachine meteen ophangen in plaats van ’em soms nog een keer te laten draaien omdat-ie er al een paar dagen nat in heeft gezeten en muf ruikt.
 • Meteen weer stoppen met roken en drinken. (Maar ook weer niet te hysterisch doen over dat ene hijsje sigaret en die paar slokken alcohol, ik ben alsnog een soort heilige in vergelijking met de rest van de wereld.)
 • Een museumkaart kopen en elke maand naar een ander museum gaan .
 • Dagelijks een stukje buiten lopen of fietsen.

En daar hou ik het bij. Misschien zijn jullie teleurgesteld dat ik nog niet van plan ben veganistisch te worden of de wereld ga redden. Dat mag, maar ik ga ervoor kiezen dat naast me neer te leggen. Ik ga nu douchen, mijn tanden poetsen en mijn huis schoonmaken, en dat vind ik een mooi begin.

Liefs,

Anne

P.S.

Ik heb dit keer geen plaatjes gebruikt, omdat iemand in de enquete en iemand in ‘real life’ had opgemerkt dat die afbeeldingen soms een beetje verwarrend zijn. Zo zonder beeld vind ik het er eigenlijk een beetje deprimerend uitzien, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

P.S. 2

Deze blog is taalkundig niet helemaal juist want soms spreek ik het jaar 2019 aan (alsof het een persoon is), en soms heb ik het tegen jullie: ‘mijn lezers’. Ook dat ga ik bij dezen lekker loslaten. Het is ook maar een blog natuurlijk, geen hersenoperatie.


Over de schrijfster…

Je las een blogpost van mij, Anne Ermens. Naast schrijven ben ik in het dagelijks leven vooral bezig met zingen, acteren en lesgeven. Wil je me boeken voor een optreden, een (online óf offline) zangles volgen, of gewoon meer over me weten, kijk dan zeker even verder op deze website.

Op de hoogte blijven kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld via de social media iconen in de menubalk.

Wil je een mailtje als er een nieuwe blog is, of een paar keer per jaar het belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Klik dan hier, om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Joke van Reen
1 jaar geleden

Heerlijk zo af een toe iets teveel drinken. Als je iets teveel hebt gedronken geniet er dan van en doe het over een maand of twee nog eens dunnetjes over. Het is geen doodzonde hoor.

Anne in paasjurk, Week 15, April 2020
Een foto, omdat je vast wil weten hoe de schrijfster van deze blog eruit ziet.
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Op deze blogs ben ik best een beetje trots:
Leuke Lijstjes:
Recente Blogs:
Zoek op maand
Random advertentie:
2
0
Laat gerust een reactie achter, leuk!x
()
x
75%

Mijn website is nog nét niet zoals ik ’em hebben wil en ik wil het je graag laten weten als-ie af is!

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief (maximaal 10x per jaar) blijf je op de hoogte: ik stuur je niet alleen de laatste nieuwtjes over mij, maar ook tips waar jij zelf wat aan hebt.