iOS 12, ik heb ’em lekker al

Het is 21.07 wanneer ik begin met deze blog. Eigenlijk was ik van plan op het balkon te gaan zitten, nog even van de zon te genieten en dan op tijd naar bed te gaan. Maar dan bedenk ik iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Vanavond ga ik me voordoen als iemand anders. Niet als een Zingende Zeemeermin op een podium, nee, gewoon thuis. Vanavond ga ik doen alsof ik een Apple Ontwikkelaar ben.

Het Hoe en Waarom

Ik begin met het Waarom. Doen alsof je een Apple Ontwikkelaar bent heeft een eenvoudige reden: op die manier kan je de nieuwe software gebruiken; de updates doen die eigenlijk nog niet officieel beschikbaar zijn. En aangezien Apple al vanaf 4 juni interessant loopt te doen over o.a. iOS 12 heb ik geen zin om daar tot september op te moeten wachten. En dus gaat mijn technische alter ego vanavond flink aan de slag. Hoe? Dat ga ik je niet uitleggen, dat doet deze website al heel goed. Er komt in ieder geval geen kostuum bij kijken, het kan allemaal gewoon in je joggingbroek vanaf de bank.

Eerdere ervaringen

Ook met iOS 11 en WatchOS 4 heb ik op deze manier ver voor de officiële release op lopen scheppen. Niet dat er ook maar iemand van onder de indruk was, maar toch.  Ik herinner me dat ik in ieder geval doodsbang was dat al mijn – veel te dure – apparaten ineens zouden crashen. Niet gebeurd gelukkig. Wél leek het alsof ik destijds mijn iPhone 6 door de nieuwe software een duwtje richting de dood gaf. Hij werd enorm traag. Maar of dat nou echt kwam door het ‘voortijdig updaten’ of gewoon door mijn intensieve gebruik, we zullen het nooit weten. En daarom neem ik nu gewoon weer een risico.

De vraag is. Is dat het waard?

Ik hoop het. Toen ik deze telefoon (iPhone 8) afrekende was mijn ‘daar-gaat-mijn-geld-verdriet’ bijna net zo groot als mijn ‘ik-heb-een-nieuwe-telefoon-geluk’. Tijdens het aanschafproces – wat ongeveer een miljoen uur duurt in de Amac winkel –  durfde ik zelfs brutaal te vragen of ze me niet een hoesje of iTunesb0n cadeau konden doen bij deze enorme aankoop. Uiteraard kon dat niet. Sterker nog, ze smeerden me ook nog een hoesje aan van €38,-. Mijn hart brak toen ik pinde.

iOS 12, Public Beta

– Dit wordt nu al een ellendig lang verhaal. Maar zoals je ziet moet ik nogal lang wachten voor ik de software eindelijk écht kan ervaren. Het wordt vannacht weer net als vroeger, toen ik mezelf als 13-jarige wakker hield door alle polyfone beltonen van mijn telefoon te beluisteren. Ik bedenk me nu dat ik misschien sowieso nog eens wil schrijven over alle telefoons die ik ooit heb gehad. Gewoon omdat ik dat leuk vind. –

Eindelijk. Hebbes.

Niet Storen

iOS 12, Niet Storen

De Niet Storen functie is verbeterd, zo kan je vanaf je bedieningspaneel kiezen om de functie automatisch uit te schakelen als je een locatie, zoals de Bioscoop, verlaat. Niet iets om uren mee te spelen, wel handig.

Measure

Nieuw is de ‘Measure-App’ waar je – hoe verassend – dingen mee op kan meten. Zo kwam ik erachter dat de afstand van mijn rechterheup tot rechter grote teen 1 meter en 6 centimeter is. Wat ik er verder mee moet, geen idee.

Filters wanneer je foto’s verstuurt via iMessage

Filters…we krijgen er nooit genoeg van. In iMessage kan je jezelf nu als een stripfiguur fotograferen, iets wat in de gewone camera-app niet kan. Hiephoi! Je ziet het resultaat in mijn foto rechtsboven. En dat kostte best wat moeite, want ik moest het omzetten van .heic naar .tiff naar .png. Wat ik al niet over heb voor mijn blog.

Siri is nóg behulpzamer

iOS 12, Siri VerbeterdEen paar dagen na het installeren kreeg ik notificaties in mijn berichtencentrum van Siri. Hij had in mijn agenda gezien dat ik een afspraak had bij de huisarts en gaf me de mogelijkheid om snel te kunnen bellen. Dit vind ik dus echt mega-handig! Stel dat ik bijvoorbeeld de weg niet kan vinden naar een optreden kan ik op deze manier heel snel de contactpersoon bereiken. Ik ga er overigens van uit dat dit alleen werkt als je deze gegevens ook in je agenda hebt staan. Ohja. Siri kan nu ook de zaklamp aanzetten. Wat een held is hij toch.

Foto’s

In de Foto’s app is een tabblad ‘Voor jou’ toegevoegd waarbij Apple zich bemoeit met het categoriseren van je foto’s. Ze zetten er zelfs een leuk muziekje bij en voegen een titel toe zoals ‘Vrienden met een Vacht’. En dat geeft leuke resultaten. (Inmiddels ben ik erop gewezen dat dit in iOS 11 ook al mogelijk was, via ‘Terugblikken’. Maar je snapt dat ik dit filmpje van Kroepoek dus echt niet weg ga halen.)

Schermtijd

Bij het opstarten verschijnt meteen een mededeling over ‘Schermtijd’. Vanaf kan je niet alleen zien hoevaak je welke apps gebruikt, je kan zelfs limieten instellen per categorie. Bovendien kan je ‘Apparaatvrije Tijd’ instellen, waarbij je bijvoorbeeld alleen de Telefoon-app kan gebruiken. Confronterend maar ook heel erg nuttig, zo blijft er tijd over voor dingen die je écht wil doen!

iOS 12, Schermtijd Overzicht
Hier ben ik echt zo lang mee bezig geweest. Maar leuk toch met die 3 screenshots?
Notificaties

Je notificaties worden nu gebundeld in je scherm weergegeven voor een overzichtelijk geheel. Via 3D Touch op je notificatie-scherm kan je ook nog eens snel je instellingen wijzigen. Mijn hart maakt hier geen sprongetje van, al denk ik dat ik uiteindelijk onbewust veel plezier heb van deze verbetering .

iOS 12, Notificaties

Hier kan ik (nog) niet van meegenieten
  1. Shortcuts. Volgens iCulture kan je met Siri Shortcuts allerlei acties automatiseren met Siri: “Met de Shortcuts-app kun je een losse of meerdere acties laten uitvoeren door een spraakcommando te geven.” Deze functie is nu helaas nog niet beschikbaar, maar gezien mijn buitengewoon prettige relatie met Siri wordt dat hartstikke leuk.
  2. Memoji’s. Alleen beschikbaar voor mensen met de iPhone X, en dat is jammer. Waar ik weinig enthousiast was over de Animojo’s van iOS 11 (waarbij je filmpjes kon opnemen van jezelf als pratende drol), ben ik dat wel over Memoji’s, waarbij je zelf – net als in The Sims – het animatiefiguurtje wordt. Deze dame maakte er een filmpje over. Het is voor mij geen reden om mijn spaargeld te plunderen voor een iPhone X, maar leuk is het wel.

Conclusie

Gebruik je Android naar tevredenheid dan maakt iOS 12 het echt niet ineens verleidelijk om over te stappen naar Apple. Gebruik je al jaren Apple, dan is de nieuwe software een leuke toevoeging. iOS 12 heeft mijn leven niet drastisch verbeterd dus als ‘normale gebruiker’ kan je prima wachten tot het najaar. Tja, de tijd dat er écht hele bijzondere dingen* gebeurden in telefoonland is echt voorbij vrees ik.

*Zoals vroeger “Ooh, een kleurenscherm!”, “Moet je kijken! Een camera in mijn telefoon!” en “Ik kan nu toffe beltonen naar je sturen via Infrarood!”

Vragen? Stel ze gerust! Opmerkingen, complimentjes en ‘opbouwende kritiek’ is uiteraard ook altijd welkom.

Liefs,
Anne

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
anneermensMargo Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Margo
Margo

Ik vond het vooral leuk toen je die telefoon had die je kon draaien. En dan met name jouw enthousiasme daarover 😉

anneermens
anneermens

Jaaaa! Die was echt te gek!

Anne-Ermens-Januari-2020
Dit ben ik. Anne, de schrijfster van deze blog!
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Recente Blogs:
Leuke Lijstjes
Archief