Ik kan het niet | Deel 1

Als zangdocent en zangeres hoor ik regelmatig mensen die zeggen “Ik kan helemaal niet zingen”, “Het lijkt me echt superleuk als je zo goed kan zingen” en “Ik vind m’n stem zo lelijk”.

Dat hoor ik bijvoorbeeld op sociale gelegenheden, als reactie wanneer ik vertel wat ik doe in het dagelijks leven. Maar ik hoor het ook gewoon tijdens zanglessen en bij het geven van proeflessen.

En hoewel ik natuurlijk begrijp dat iedereen wel zou willen kunnen zingen zoals Beyoncé, verbaas ik me erover hoe belangrijk het is voor mensen. En bovendien; hoe onzeker en gefrustreerd het ze kan maken. Er zijn wel honderden vaardigheden waar je waarschijnlijk meer aan hebt in het dagelijks leven dan goed kunnen zingen! Waarom zou je het zo belangrijk maken?*

Kwaliteiten waar de meeste mensen over het algemeen meer aan zouden hebben:

Ruimtelijk Inzicht

Hoeveel tijd bespaar je als je goed kan inparkeren? Als je goed kan inschatten of je wel of niet nog die afslag kan nemen? Ik denk dat ik jaarlijks de tijd van een 40-urige werkweek extra nodig heb omdat ik denk dat mijn auto niet op de parkeerplaats past en dan tóch maar een ander plekje zoek.

Besluitvaardigheid

Gewoon een keuze maken bij de Albert Heijn XL in plaats van er uren te lopen ijsberen. Of gewoon je huis opruimen in plaats van hulpeloos op de bank om je heen kijken, niet wetend waar je moet beginnen.

Culinair Talent

Een vriend van me kan geweldig koken, wekelijks komen er mensen bij hem eten. Supergaaf, je voldoet in een primaire behoefte en kan het koppelen aan sociale gelegenheden!

(Ik heb dit talent niet. Daarom staat er ook maar één recept op mijn blog.)

Sociale Vaardigheden

Je kunnen inleven in een ander, je emoties onder woorden weten brengen, feedback kunnen geven en ontvangen. Elke werkgever, familielid, vriend zal liever hebben dat je goede sociale vaardigheden hebt dan dat je geweldig zingt, jongleert of kan breakdancen.

Moraal van het verhaal

Als je je drukt maakt over iets wat je (nog) niet (bijzonder goed) kan, vraag je dan eens af hoe belangrijk het nou echt is**!

Liefs,

Anne

*Tenzij het je beroep is of je de ambitie hebt er je beroep van te maken uiteraard.

**Enne, als het dan écht zo belangrijk is, bedenk je dan wat je er voor over hebt om je te ontwikkelen. Maar dat is een ander verhaal, ik kom erop terug in deel 2.

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
anneermensElsWies Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Wies
Wies

Superleuk weer!!!

anneermens
anneermens

Van wie denk je dat ik zulke wijze dingen heb geleerd 🙂

Els
Els

Super geschreven en je hebt er idd wat aan.
Je staat meer stil wat nu eigenlijk belangrijk is!!!!
Liefs

anneermens
anneermens

Dankjewel Els, leuk dat je een reactie achterlaat!

Anne-Ermens-Januari-2020
Dit ben ik. Anne, de schrijfster van deze blog!
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Recente Blogs:
Leuke Lijstjes
Archief