Ik heb iets stoms gedaan

Ik heb iets stoms gedaan. Of nouja, niet echt iets stoms gedaan. Ik heb iets gewoon niet gedaan. Iets wat ik wél had moeten doen. En daar schaam ik me voor.

Waarom schrijven over iets waar je je voor schaamt? Omdat het belangrijk is. Omdat ik me hopelijk zó schaam dat ik het nooit meer laat gebeuren. En omdat 44% van de bevolking dezelfde fout heeft gemaakt.

Ik heb niet gestemd

De politiek, het nieuws, ik laat het meestal een beetje aan me voorbij gaan. Daar heb ik argumenten voor, zoals: “Het is zo ingewikkeld, en hoe meer ik weet, hoe minder ik snap.” en “Alles is zo negatief, ik word daar overstuur van en dan functioneer ik niet goed en daar heeft de maatschappij niks aan.”

Verkiezingen 2019

Wanneer ik dit jaar voor het eerst over de verkiezingen hoorde weet ik niet eens precies. Er kwamen op een gegeven moment wat dingen voorbij op Facebook geloof ik. Ik keek er niet naar, scrollde door naar kattenfilmpjes. Naar lange dagen lesgeven had ik geen behoefte om over dingen na te denken, ik had behoefte aan dingen de me gewoon een goed gevoel gaven.

Smoesjes

Mijn papier met steminformatie zat nog in een doos dankzij de verhuizing. Afgelopen tijd was druk en onoverzichtelijk door al het heen-en-weer reizen. Eerder stemde ik wel want dan had mijn omgeving het er meer over. Ik wist eigenlijk niet – God, wat schaam ik me voor deze zin – precies wat de Provinciale Statenverkiezingen überhaupt inhielden, maar als er minder aandacht voor was dan ‘normale’ verkiezingen zou het wel niet zo belangrijk zijn. In mijn nieuwe huis was geen internet en dus kon ik geen onderzoek doen. Woensdag was een drukke dag.

Ik probeer mezelf nog te verdedigen, gisteravond. Ik logeerde bij vrienden in verband met gedoe met reistijd, en het was een van de eerste dingen waar ze naar vroegen:

“Heb je gestemd?”

Ik dacht oprecht dat ze het over de piano hadden. Ze hebben nog niet zo lang een piano en dat ding is echt gruwelijk vals. Terwijl ik me afvroeg waarom ze zouden denken dat ik als zangeres een piano zou kunnen stemmen viel het kwartje ineens.

Mijn antwoord op hun vraag werd niet gewaardeerd. En terecht.

“Als je niet stemt moet je komende jaren ook gewoon je bek houden als het om politiek gaat!”

Weinig subtiel. Maar wederom. Terecht.

Vandaag

Vandaag open ik al een keer of vijf Facebook, om te zien of er reacties zijn op mijn blog van gisteren. En elke keer als ik de app open zie ik meteen allerlei ellendige berichten over bepaalde politieke partijen en hun partijleiders. Video’s, quote’s, krantenartikelen, noem maar op.

Ook al kijk ik niet heel aandachtig – mijn brein probeert wederom te ontsnappen aan het feit dat er ‘shit’ aan het ‘happennen’ is en lokt me snel naar het filmpje van de kruising tussen een Husky en een Corgi-puppy – toch merk ik dat het wat met me doet.

Ik heb iets stoms gedaan

Smoesjes, argumenten, het maakt niet uit. Ik kan mezelf niet meer voor de gek houden. Ik had een kans om iets te doen, om invloed te hebben op ‘dingen’. De kans om het verschil te maken, want elke stem telt. Die kans heb ik niet gepakt. Ik heb mijn kop in het zand gestoken omdat dat me even makkelijker uitkwam en dat is dom.

Ik beloof plechtig dat het niet meer zal gebeuren.

Liefs,

Anne

Over de schrijfster…

Je las een blogpost van mij, Anne Ermens. Naast schrijven ben ik in het dagelijks leven vooral bezig met zingen, acteren en lesgeven. Wil je me boeken voor een optreden, een (online óf offline) zangles volgen, of gewoon meer over me weten, kijk dan zeker even verder op deze website.

Op de hoogte blijven kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld via de social media iconen in de menubalk.

Wil je een mailtje als er een nieuwe blog is, of een paar keer per jaar het belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Klik dan hier, om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Wendy
1 jaar geleden

Inderdaad, heel stom van je. Volgende keer wel gaan stemmen!

Joke
Joke
1 jaar geleden

Een heel goed voornemen.👍

Silke
1 jaar geleden

Ik moest hardop lachen over die piano hahah! Maar uhm, ik voel mij nu bijna ook schuldig over niet stemmen. Wegens deels dezelfde redenen als die jij beschrijft heb ik het niet gedaan. Ik vind het ook terecht dat iemand zegt dat je de komende tijd dan ook niet over de politiek moet zeuren. Dat beloof ik dan ook niet te doen. Niet heel lastig want ik houd me er totaal niet mee bezig. We hebben stemrecht en dat is heel mooi! Maar we hebben geen stemplicht, als ik op dit moment met totaal andere dingen bezig ben, politieke dingen… Lees verder »

Hester
Hester
1 jaar geleden
Reactie op  Anne Ermens

Goed van je dit het web op te smijten, Anne! Niet bedoeld om je “in de hoek” te zetten, maar wel als nog een bijdrage aan de gedachte rondom stemmen: Precies 100 jaar geleden pas kregen vrouwen actief kiesrecht in Nederland. Op zo’n 200.000 jaar moderne mens… nee, laten we niet overdrijven, op zo’n 5000 jaar moderne civilisatie, is 100 jaar nog vrij recent, toch? Mede daarom ben ik van mening dat we niet alleen moeten stemmen “omdat je anders niet over de politiek mee mag praten de komende tijd”, of “omdat je anders spijt zou kunnen krijgen als er… Lees verder »

Silke
1 jaar geleden
Reactie op  Anne Ermens

Daar heb je helemaal gelijk in!

Desirée
Desirée
1 jaar geleden

Jij bent het vergeten. Volgende keer beter !

Maar er zullen ook duizenden mensen zijn die hun stempas bij het oud papier gooien , maar vaak zijn dat ook de klagers over allerlei situaties .

Anne in paasjurk, Week 15, April 2020
Een foto, omdat je vast wil weten hoe de schrijfster van deze blog eruit ziet.
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Op deze blogs ben ik best een beetje trots:
Leuke Lijstjes:
Recente Blogs:
Zoek op maand
Random advertentie:
12
0
Laat gerust een reactie achter, leuk!x
()
x
75%

Mijn website is nog nét niet zoals ik ’em hebben wil en ik wil het je graag laten weten als-ie af is!

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief (maximaal 10x per jaar) blijf je op de hoogte: ik stuur je niet alleen de laatste nieuwtjes over mij, maar ook tips waar jij zelf wat aan hebt.