Share on email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Ik heb iets stoms gedaan

Ik heb iets stoms gedaan. Of nouja, niet echt iets stoms gedaan. Ik heb iets gewoon niet gedaan. Iets wat ik wél had moeten doen. En daar schaam ik me voor.

Waarom schrijven over iets waar je je voor schaamt? Omdat het belangrijk is. Omdat ik me hopelijk zó schaam dat ik het nooit meer laat gebeuren. En omdat 44% van de bevolking dezelfde fout heeft gemaakt.

Ik heb niet gestemd

De politiek, het nieuws, ik laat het meestal een beetje aan me voorbij gaan. Daar heb ik argumenten voor, zoals: “Het is zo ingewikkeld, en hoe meer ik weet, hoe minder ik snap.” en “Alles is zo negatief, ik word daar overstuur van en dan functioneer ik niet goed en daar heeft de maatschappij niks aan.”

Verkiezingen 2019

Wanneer ik dit jaar voor het eerst over de verkiezingen hoorde weet ik niet eens precies. Er kwamen op een gegeven moment wat dingen voorbij op Facebook geloof ik. Ik keek er niet naar, scrollde door naar kattenfilmpjes. Naar lange dagen lesgeven had ik geen behoefte om over dingen na te denken, ik had behoefte aan dingen de me gewoon een goed gevoel gaven.

Smoesjes

Mijn papier met steminformatie zat nog in een doos dankzij de verhuizing. Afgelopen tijd was druk en onoverzichtelijk door al het heen-en-weer reizen. Eerder stemde ik wel want dan had mijn omgeving het er meer over. Ik wist eigenlijk niet – God, wat schaam ik me voor deze zin – precies wat de Provinciale Statenverkiezingen überhaupt inhielden, maar als er minder aandacht voor was dan ‘normale’ verkiezingen zou het wel niet zo belangrijk zijn. In mijn nieuwe huis was geen internet en dus kon ik geen onderzoek doen. Woensdag was een drukke dag.

Ik probeer mezelf nog te verdedigen, gisteravond. Ik logeerde bij vrienden in verband met gedoe met reistijd, en het was een van de eerste dingen waar ze naar vroegen:

“Heb je gestemd?”

Ik dacht oprecht dat ze het over de piano hadden. Ze hebben nog niet zo lang een piano en dat ding is echt gruwelijk vals. Terwijl ik me afvroeg waarom ze zouden denken dat ik als zangeres een piano zou kunnen stemmen viel het kwartje ineens.

Mijn antwoord op hun vraag werd niet gewaardeerd. En terecht.

“Als je niet stemt moet je komende jaren ook gewoon je bek houden als het om politiek gaat!”

Weinig subtiel. Maar wederom. Terecht.

Vandaag

Vandaag open ik al een keer of vijf Facebook, om te zien of er reacties zijn op mijn blog van gisteren. En elke keer als ik de app open zie ik meteen allerlei ellendige berichten over bepaalde politieke partijen en hun partijleiders. Video’s, quote’s, krantenartikelen, noem maar op.

Ook al kijk ik niet heel aandachtig – mijn brein probeert wederom te ontsnappen aan het feit dat er ‘shit’ aan het ‘happennen’ is en lokt me snel naar het filmpje van de kruising tussen een Husky en een Corgi-puppy – toch merk ik dat het wat met me doet.

Ik heb iets stoms gedaan

Smoesjes, argumenten, het maakt niet uit. Ik kan mezelf niet meer voor de gek houden. Ik had een kans om iets te doen, om invloed te hebben op ‘dingen’. De kans om het verschil te maken, want elke stem telt. Die kans heb ik niet gepakt. Ik heb mijn kop in het zand gestoken omdat dat me even makkelijker uitkwam en dat is dom.

Ik beloof plechtig dat het niet meer zal gebeuren.

Liefs,

Anne

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

12
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
8 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anne ErmensSilkeHesterDesiréeJoke Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Wendy

Inderdaad, heel stom van je. Volgende keer wel gaan stemmen!

Joke
Joke

Een heel goed voornemen.👍

Silke

Ik moest hardop lachen over die piano hahah! Maar uhm, ik voel mij nu bijna ook schuldig over niet stemmen. Wegens deels dezelfde redenen als die jij beschrijft heb ik het niet gedaan. Ik vind het ook terecht dat iemand zegt dat je de komende tijd dan ook niet over de politiek moet zeuren. Dat beloof ik dan ook niet te doen. Niet heel lastig want ik houd me er totaal niet mee bezig. We hebben stemrecht en dat is heel mooi! Maar we hebben geen stemplicht, als ik op dit moment met totaal andere dingen bezig ben, politieke dingen… Lees verder »

Desirée
Desirée

Jij bent het vergeten. Volgende keer beter !

Maar er zullen ook duizenden mensen zijn die hun stempas bij het oud papier gooien , maar vaak zijn dat ook de klagers over allerlei situaties .

Oei...

Ik dacht ‘ik verander even wat aan mijn website’, maar dat ging een beetje mis, zoals je bijvoorbeeld in de menu’s gaat zien.

Voor 31 Januari heb ik het weer gemaakt!