Het Feel Good Circuitje

Hoewel ik geen fan was van gymen op school, vond ik een circuitje altijd wel leuk. Waarschijnlijk omdat ik me dan niet lang hoefde te concentreren. Omdat er veel afwisseling was. Nu ik erover nadenk was het trouwens ook omdat er met het wisselen van plek, lekker veel tijd verloren ging en je met anderen kon kletsen.

Goed. Ik begon deze blog niet om over gym te praten. Ik wilde mijn Feel Good Circuit met je delen.

Waarom een Feel Good Circuitje?

Omdat ik me niet fijn voelde. Doelloos, futloos, slap, depri en ga zo maar door. Waarom dat dan weer was, ga ik nu niet vertellen, dat lees je wel in het volgende weekoverzicht.

Hoe dan ook, ik wilde mezelf op een speelse manier motiveren om me weer beter te voelen.

Wat is een Feel Good Circuitje eigenlijk?

Bij een circuit voer je meerdere, afwisselende activiteiten achter elkaar uit, zonder rust te nemen. Je kent misschien wel de sportieve variant van de sportschool, waar je bijvoorbeeld in elke hoek van de ruimte een oefening voor een bepaalde spiergroep doet.

In het geval van dit Feel Good Circuitje is het doel niet ‘fit worden’, maar ‘je beter voelen’.

Hoe doe je dat dan?

Ik heb gekozen voor een blok van 60 minuten, waarin ik 6 verschillende activiteiten deed van ieder 10 minuten. Voor de activiteiten groef (wat een lelijk woord) ik in mijn geheugen en liet ik me inspireren door ‘de dingen waarvan boeken/artikelen/wetenschappers/youtubers/schrijvers/mijn ervaring’ zeggen dat ze goed voor je zijn.

Het kan zijn dat ik je dus niks nieuws vertel, maar dat ik alleen maar alles herhaal wat je zelf al wel weet. Maar in dat geval: herhaling is goed voor de mens. Het is niet voor niks dat Dora en de Teletubbies altijd 3x hetzelfde zeggen.

Dus daar gaan we:

1. Ga naar buiten

Ik ging naar buiten. Ademde frisse lucht in en liet de zon zijn werk doen. (Daarmee bedoel ik niet dat ik nu bruin ben, dat heb ik opgegeven. Ik bedoel ermee dat ik geluksstoffen aanmaak als ik in de zon ben.)

Om te voorkomen dat ik in het gras een beetje loos door Instagram zou gaan scrollen, besloot ik een stuk te wandelen terwijl ik in mijn oren wat mantra-achtige muziek afspeelde.

Ganzen betrapt in Breda, Feel Good Circuitje
Onderweg betrapte ik dit liefdeskoppel.

Alternatief:

In plaats van lopen, kan je ook fietsen, of gewoon in het gras gaan liggen. Als je rookt, probeer dit moment dan niet te gebruiken voor een sigaret, dat zou zonde zijn van de frisse lucht.

2. Schrijf

Thuisgekomen pakte ik pen en papier en begon ik te schrijven. Alles wat in mijn hoofd opkwam, bracht ik naar het papier.

Nuttig, dat weet ik al jaren, maar ik heb er niet altijd zin in, in dat schrijven. Het is niet altijd leuk om je gedachtes zwart op wit te zien. Maar ik geloof er in dat je iets pas kan loslaten als het er echt heeft mogen zijn.

Schrijven, Feel Good Circuitje
Dat zag er zo uit. Binnenkort de tafel maar eens poetsen en de ramen zemen.

Alternatief:

Vind je schrijven te ‘ik-ben-15-en-heb-een-dagboek-erig’, dan kan je ook typen. Of tegen je huisdier praten.

3. Maak Muziek

Zingen is goed voor je. Dat zeg ik niet omdat ik zangles geef, maar omdat ik er wel eens een wetenschappelijk onderzoek over heb gelezen.

Ik moet zeggen, omdat muziek maken ook mijn vak is, ervaar ik soms juist stress erdoor. Omdat ik het niet kan verdragen als het niet klinkt en als het even niet lukt. Omdat ik aan mijn eigen klank kan horen dat ik niet helemaal top in mijn vel zit, en ik geen zin heb om daarna te luisteren.

Toch baalde ik toen mijn 10 minuten muziek maken, op waren. (Dus ik ga zo weer achter de piano zitten.)

Muziek maken, Feel Good Circuitje
Net als de vorige foto, heb ik maar gewoon de camera op videostand gezet en daar dan weer een screenshot van uitgepikt. Dat zie je ook wel aan de kwaliteit, maar hey, we kunnen niet alles hebben jongens.

Alternatief:

Mocht je echt een hekel hebben aan zingen en ben je ook niet in het bezit van een instrument, zet dan muziek aan en dans! Dat is namelijk ook goed voor je. Hekel aan muziek? Doe dan wat anders creatiefs, brei, haak, kleur een kleurplaat in of maak een toren van de inhoud van je koelkast.

4. Doe een workout

Ik neem aan dat ik geen artikelen hoef te linken om je te overtuigen dat beweging goed voor je is. Omdat ik daarvan ook op de hoogte ben, kan ik een workout niet ontbreken.

Eerder vandaag installeerde ik de app ‘Seven’ op mijn telefoon, met daarop workouts van 7 minuten.

En dus doe ik zo’n workout. Zelfs in deze workout van zeven minuten weet ik alsnog te smokkelen, maar ik doe ‘m wel!

Alternatief:

Het stikt van de sportapps en korte trainingsvideo’s. Wil je niks enorm actiefs, probeer dan eens een korte yoga video van ‘Yoga with Adrienne’.

5. Ben stil en doe niks

Stil zijn, Feel Good Circuitje
Hier was ik stil. De bloemen had ik overigens bij stap 1 uit de natuur geplukt, ik weet eigenlijk niet of dat verboden is.

Dit koste wat moeite. Uiteindelijk staarde ik een paar minuten naar een kaars, dronk ik thee en haalde ik adem met de meditatie-app van mijn Apple Watch.

Maar ik was wel stil. En daar ging het om: me gewoon even niet mee laten sleuren door alle gedachtes en even ‘alles laten zijn wat er was’. (Ja, ik zit een beetje in een zweverige modus.)

Alternatief:

Probeer een meditatie-app, zoals ‘Headspace’. Word je een beetje onpasselijk van termen als ‘mediteren’ en ‘in het hier en nu zijn’, dan vraag ik me ten eerste af waarom je deze blog nog niet heb weg geklikt kan je ook gewoon op de bank zitten en je huisdier aaien. Of je voeten rustig en aandachtig insmeren met crème.

6. Lees wat leuks

Lees iets. Bij voorkeur iets gezelligs (dus niet het laatste nieuws over corona), zoals een knus tijdschrift of een leuk boek. Doe het lekker op papier, dat vinden je ogen fijn.

(Dit is een link met bewijs over waarom lezen goed voor je is.)

Lezen, Feel Good Circuitje
Ik las een stukje uit het ‘Flow Magazine’.

Alternatief:

Doe iets anders waar jij het tempo in bepaalt en waarbij je controle hebt over de hoeveelheid prikkels. Kortom: blijf even offline. Maak bijvoorbeeld een cake, hang de was op of geef je planten water.

Of het werkt

Ja. Het werkt. Ik ben niet de gelukkigste persoon van de wereld, maar wel een stuk gelukkiger dan een paar uur terug. En fitter, wakkerder en helderder. En dat terwijl de omstandigheden exact hetzelfde zijn gebleven. Experiment geslaagd dus!

Heb je er wat aan of heb je toevoegingen? Laat het me weten, leuk!

Liefs,

Anne

P.S. 1

Je kan het Feel Good Circuitje overigens ook lekker combineren met de Ibizatruc. Daar schreef ik vorig jaar over.

P.S. 2

Ik kwam er gelukkig 2 minuten voor het publiceren achter dat dit een ‘circuitje’ heet en niet een ‘estafette’. Dat was bijna misgegaan.

Deel deze post op:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Foto Anne Ermens 2021

Over de schrijfster…

Dit stuk schreef ik: Anne Ermens. Bloggen doe ik naast mijn ‘normale werk’. Of nou ja, normaal… ik vind mijn werk als zangeres, actrice en docent nog elke dag bijzonder.

Wil je wat muziek van me horen, een (online óf offline) zangles of workshop volgen, of gewoon meer over me weten, klik dan zeker even verder op mijn website. Lees je liever wat andere mensen over me zeggen? Kan gewoon: hier vind je een hoop reviews.

Op de hoogte blijven kan ook, bijvoorbeeld via de gratis ‘1-minuut-mails’ met exclusieve tips en acties, of via de social media iconen onderaan de website!

Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Audrey
1 jaar geleden

Leuk idee! Die sport-app vind ik ook wel interessant.

Joke
Joke
11 maanden geleden

Zelfs aan dit circuitje heb ik even geen zin om te kijken of het helpt.
Nog even over jou vorige blog. De nieuwe jurk is mooi.

Gr. Joke

Foto Anne Ermens 2021
Een foto, zodat je een beetje een beeld hebt van de schrijfster van dit stuk.
MuziekMuziek
Op deze blogs ben ik best een beetje trots:
Zoek op maand
Recente Blogs: