Veelgestelde Vragen

Het heeft langer geduurd dan ik zou willen toegeven, voor ik ontdekte dat ‘FAQ’, niet ‘fuck’ betekende, maar ‘Frequently Asked Questions’. Oftewel: ‘Veelgestelde Vragen’.

Alle vragen (en de antwoorden daarop natuurlijk) lees je hieronder. Vragen of opmerkingen? Let me know!

De 'Verplichte' vragen

Vragen over saaie dingen, zoals hoe er omgegaan moet worden met privacy, geld verdienen met websites en dat soort ongein.

Daar gaan we. Om te beginnen moet ik de identiteit van mijn bedrijf noemen. Nou, als dat inmiddels nog niet duidelijk is op deze site dan is er echt iets misgegaan. Ik ben Anne Ermens en ik hou me bezig met het verzorgen van muziek en theaterlessen, optredens en daarmee samenhangende activiteiten. Daarnaast blog ik. 

Vroeger verzamelde ik lipgloss, nu verzamel ik gegevens, waaronder die van jou. Dat is niet iets wat ik actief doe, het gebeurt automatisch via WordPress en Versio, mijn hosting. Zo verzamelt WordPress de informatie die je invult wanneer je een reactie achterlaat op een van mijn blogs. Daaronder valt ook je IP-adres. Om te voorkomen dat je elke keer alles opnieuw in moet vullen, kan je ervoor kiezen je gegevens in een ‘cookie’ op te slaan.

Ook worden je gegevens gebruikt voor Google Analytics. Deze gegevens, zoals het aantal pagina’s dat je bezoekt of hoe lang je leest, zijn anoniem. Wel zijn ze inzichtelijk voor LinkPizza, waarmee ik soms samenwerk.

Daarnaast plaats ik soms embedded (ingesloten) inhoud, zoals een video van YouTube of een foto van Instagram. Deze websites kunnen ook data van jou verzamelen. Daarover lees je meer op de websites van de betreffende bedrijven.

Wanneer je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief komen je gegevens terecht bij MailChimp, het programma dat ik gebruik om mijn nieuwsbrieven te sturen.

Je gegevens worden voor onbepaalde tijd opgeslagen, maar uiteraard kan je daar wel invloed op uitoefenen. Zo kan je je gewoon uitschrijven voor mijn nieuwsbrief. Daarnaast heb je het recht op rectificatie. Je mag dus altijd contact met me opnemen als je wil dat een reactie verwijderd of aangepast wordt. Wil je je gegevens inzien? Ook daar heb je recht op. 

Van leerlingen en opdrachtgevers (zoals bij een optreden of workshop) bewaar ik de contactgegevens op mijn laptop en via mijn Google Account, zodat ik bijvoorbeeld een appje kan sturen wanneer ik ineens doodziek ben en een les moet annuleren.

Daarnaast maak ik tijdens de lessen aantekeningen, deze staan gewoon op ‘ouderwets’ papier en zorgen ervoor dat ik weet waar we in de les mee bezig zijn geweest. (Ik heb het geheugen van een visstick, dus ik moet dat echt opschrijven.)

Ook maak ik in overleg met – en vaak tot groot plezier van – mijn leerlingen, soms audio-opnames. Die bewaar ik dan op mijn computer.

Met alle gegevens ga ik zorgvuldig om, maar wanneer iemand wil dat ik iets ritueel verbrand of verwijder dan zal ik dat zeker doen. Uiteraard wordt niks hiervan gedeeld zonder toestemming. 

Je wil het niet weten. Ik krijg stress van al die sterke wachtwoorden waar ik mijn laptop, harde schijf, Google, Mailchimp en WordPress-account mee heb beveiligd.

Natuurlijk spreekt het ook voor zich dat ik alles wat ik maar kan updaten ook heel erg up-to-date hou. Op die manier zijn zowel mijn eigen gegevens als die van jou zo goed mogelijk beveiligd.

Wanneer ik het idee heb dat er tóch iets mis is, dan hoor je dat van me. Via een professionele email, maar waarschijnlijk ook via een gefrustreerde social media post. 

Goeie vraag. Momenteel kost de website meer dan dat-ie me oplevert, maar soms verdien ik aan mijn bezoekers ja! 

Zo heb ik bijvoorbeeld een pagina met acties en kortingen waar we allebei wat aan hebben en maak ik soms gebruik van zogenaamde ‘Affiliate Links’. Zoals bij de link van dit toffe boek. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Anders zou het een beetje gek zijn.

Heel soms heb ik trouwens ook een samenwerking met een bedrijf. Daar staat wel eens een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis.

Ik wil natuurlijk niet schrijven over dingen die me niet interesseren en bovendien wil ik jullie ook geen troep voorschotelen. Je kan er dus altijd op vertrouwen dat ik 100% eerlijk ben.

Op de inhoud van deze site berust het copyright van mij. Anne Ermens dus. Alle teksten zijn door mij gemaakt en mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De meeste foto’s komen van Unsplash, enkele anderen zijn door mijzelf gemaakt. Ook deze laatsten mogen niet zonder toestemming worden gebruikt, maar ik kan me ook niet voorstellen dat je dat zou willen want ik ben bepaald geen fotografietalent.

Ik schrijf mijn blogs met heul veul liefde en aandacht, maar hey, ik ben ook maar een mens. Het kan dus toch voorkomen dat er fouten insluipen of informatie verouderd is.

Ik ben niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen daarvan, maar zou het wel tof vinden als je me even een berichtje stuurt wanneer je iets ziet wat niet klopt.

Goh, dat zou ik vervelend vinden. Je kan me een berichtje sturen via het contactformulier en dan probeer ik het met je op te lossen.

Met klachten over privacy kan je ook contact opnemen via Autoriteit Persoonsgegevens

De 'Gewone' Vragen

De vragen die ik krijg op feestjes, in mailtjes en op social media. Tijd om alle mysteries te ontrafelen.

Op de site van ‘Zangles in Breda’ beantwoord ik enorm veel vragen over zangles in het algemeen, zoals: ‘waarom is zangles zo duur’ en ‘kan iedereen leren zingen’.

Voor vragen over online zangles kan je terecht op deze website. 

Haha, dit is geen strategie hoor!

Ik denk dat ik gemiddeld 5 tot 10 uur per week bezig ben online, voor het schrijven van blogs, up-to-date houden van websites en voor social media. Dat is alleen niet ‘omdat men zegt dat dat slim is voor je bedrijf’. Het is omdat ik zelf de behoefte voel. Zonder eigen bedrijf had ik het ook gedaan.

Ik maak dus ook geen social media planningen en post alleen als ik iets te melden heb (al probeer ik voor de  extra accounts’, zoals die van Zangles in Breda, wel te voorkomen dat ik ineens 6 maanden niks post).

Overigens vind ik onderwerpen als marketing en personal branding wél mega-interessant. Ik heb dus bijvoorbeeld ook wel eens met een pr-bureau gewerkt en een cursus gevolgd over Instagram Stories. Daar gebruik ik dan alleen dingen van die bij mij passen. (Zoals ‘ondertitel je stories, da’s handig’ en ‘mensen vinden het leuk als je selfies post, de kans is dan ook groter dat ze de bijbehorende tekst lezen.’)

Omdat het geen concrete strategie is, kan ik dus ook niet echt meten ‘of het werkt’. Ik weet alleen dat ik tevreden ben met hoe ik het doe en tevreden ben met de groei van ‘mijn bedrijf’. 

Zeker weten niet! Ten eerste zorg ik er – tenzij anders is afgesproken – voor dat mensen die benoemd worden in blogs, onherkenbaar zijn.

Daarnaast, wanneer ik heel specifiek over andere mensen schrijf, zoals bijvoorbeeld in mijn blogs over Tinder, dan is hier altijd toestemming voor gevraagd aan de persoon waar naar verwezen wordt. Ook wanneer ik beeld of geluidsmateriaal gebruik op mijn site of bijvoorbeeld Social Media, wordt er vooraf om toestemming gevraagd. 

Deze vraag krijg ik steeds vaker. Ik heb veel leuke, lieve en betrokken lezers en volgers en het is een beetje ongemakkelijk daar antwoord op te geven.

Want nee, ik denk niet dat we dat moeten doen. Ik ben gezegend met hele fijne mensen in mijn omgeving. Als ik er nóg meer fijne mensen aan toevoeg, gaat dat ten kosten van de tijd en aandacht die ik voor mijn huidige vrienden heb. Dat wil ik niet.

Wat een luxepositie he?!

Als je behoefte hebt aan (meer) sociaal contact,  heb je misschien wel wat aan deze blog.

Dat wisselt! Hieronder zie je qua werk een beetje het basis programma, daarnaast geef ik op wisselende dagen workshops, optredens als zangeres of worden er repetities ingepland.

Ook besteed ik tussendoor natuurlijk best wat uurtjes aan het maken van muziek. Daarnaast ben ik ook best wat tijd kwijt aan zakelijke klusjes, zoals administratie, mail en het maken en bijhouden van mijn websites en social media.

Heel afwisselend dus!

Maandag: lesgeven.

Dinsdag: lesgeven.

Woensdag: lesgeven.

Donderdag: wisseldag en bloggen.

Vrijdag: werken als actrice in de gevangenis.

Zaterdag: werken als actrice in de gevangenis.

Zondag: vrij!

Als je het leuk vindt, kan je in mijn weekoverzichten een beetje meegluren. (Daarin zie je ook dat dit bovenstaande schema tijdens corona behoorlijk in de war wordt geschopt.)

Ik heb ooit een blog geschreven met wat tips voor beginnende bloggers en tips voor ondernemers, dus misschien heb je daar wat aan? 

Verder zou ik voor al je andere vragen, lekker iemand benaderen (en betalen) die daarin gespecialiseerd is, die het als beroep doet. Dan krijg jij de aandacht die je verdient, zij weer een leuke klus en kan ik mijn tijd stoppen in waar ik écht goed in ben en wat ik het liefste doe (en dat is dus niet het coachen van andere bedrijven).

Daar was ik eerder wel bang voor ja, maar nu niet meer. Inmiddels heb ik van 1 persoon gehoord dat ze zangles wilde, maar afknapte op me door mijn blogs. Ze vond me te lief overkomen.

Prima!

Als er door mijn site een soort voorselectie ontstaat in mensen die bij me passen, is dat eigenijk alleen maar heel praktisch.

Overigens staat er voor de duidelijkheid wel standaard een bericht vastgeplakt op m’n blogpagina, met extra informatie voor iedereen die van plan was met me te werken.

Bizar he? Ik ben er soms ook van onder de indruk.

In deze blog leg ik uit waar het vandaan komt, die ‘deeldrang’. 

Reken maar! 

Ik moet er altijd een beetje over nadenken in hoeverre ik dat aan mezelf te danken heb en in hoeverre ik ‘gewoon geluk’ heb. 

Sowieso is dat een thema nu (2020), ‘priviliged’ zijn. En dat ben ik. Op een heleboel manieren. 

Om er eentje te noemen: ik heb van huis uit heb meegekregen dat ik mezelf mag zijn, dat er over gevoel gesproken mag worden en ik goed ben. Niet omdat ik mooi kan zingen of kan schrijven, maar gewoon omdat ik ‘Anne’ ben. Zonder dat vertrouwen en die liefde, weet ik niet of het allemaal voor elkaar zou hebben gekregen.

Er zijn nog duizend dingen waarvoor ik dankbaar ben. Teveel om op te noemen. 

Maar: ja dus. Ik weet dat ik geluk heb gehad met een aantal dingen en ben daar heel dankbaar voor.

Nee joh. Ik maak sowieso een selectie. Anders zou ik elke minuut van de dag moeten benoemen (niet interessant voor jullie), dingen moeten vertellen die ik te privé vind (menstruatie enzo) en informatie geven over anderen (zoals zwangere vriendinnen).

Wél geeft wat ik deel, denk ik, absoluut een eerlijk en goed beeld van hoe de situatie daadwerkelijk is. Ik maak niks mooier, beter, zwaarder of intenser dan ik het heb ervaren. 

Het is trouwens wel eens voorgekomen, dat ik even heb gewacht voordat ik iets deelde, omdat het op het moment zelf te heftig was en ik de situatie eerst zelf wilde kunnen overzien. Bijvoorbeeld tijdens de ‘Crisis van 2019‘ en de tijd dat ik er aan dacht om te stoppen met mijn bedrijf.

Oké, niemand vraagt dit letterlijk natuurlijk. Maar ik krijg steeds meer privéberichtjes waar deze intentie achter lijkt te zitten.

Met het risico om onaardig te klinken:

Inmiddels heb ik tegen de 2500 unieke lezers op mijn website en meer dan 1000 volgers via social media. Daartussen zitten een flink aantal mensen die ik niet persoonlijk ken.

Ik zou er een fulltime baan aan hebben om met al die mensen persoonlijk contact te onderhouden. Hoe graag ik het ook zou willen, dat is niet haalbaar en daarom heb ik ook besloten dat niet (meer) te proberen. (Zie ook het antwoord op de vraag ‘Zullen we anders een keer wat drinken?’)

Wat voor mij prettig is:

  • Ben je nieuwsgierig hoe het met me gaat, check dan mijn social media en/of blog. Daar staat alles wat ik wil delen met ‘de wijde wereld’. En dat is héél veel!
  • Wil je je betrokkenheid delen in de vorm van een reactie op mijn blog/social media, dan vind ik dat harstikke leuk. Voor mij én de andere lezers, is het het fijnst en het meest overzichtelijk als je dat in een openbare reactie doet.
  • Heb je een concrete vraag, of een idee voor een samenwerking, laat het me dan natuurlijk weten via het contactformulier.

Hoe gezellig het ook zou zijn, ik kan dus verder niet echt iets betekenen in je behoefte aan (meer) sociaal contact, behalve dat je misschien wat hebt aan de tips uit deze blog.

75%

Mijn website is nog nét niet zoals ik ’em hebben wil en ik wil het je graag laten weten als-ie af is!

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief (maximaal 10x per jaar) blijf je op de hoogte: ik stuur je niet alleen de laatste nieuwtjes over mij, maar ook tips waar jij zelf wat aan hebt.