FAQ

Het heeft langer geduurd dan ik zou willen toegeven voor ik ontdekte dat ‘FAQ’, niet ‘fack’/’fuck’ betekende, maar ‘Frequently Asked Questions’. Oftewel: ‘Veelgestelde Vragen’. Een aantal van die ‘FAQ’s’, lees je hieronder, inclusief de antwoorden.

Heb je toch nog andere vragen of opmerkingen? Let me know!

Ga snel naar:

De 12 meest-gestelde vragen

De vragen die ik krijg op feestjes, in mailtjes en op social media. Tijd om alle mysteries te ontrafelen.

Op de site van ‘Zangles in Breda’(klik), beantwoord ik enorm veel vragen over zangles in het algemeen, zoals: ‘waarom is zangles zo duur’ en ‘kan iedereen leren zingen’.

Voor vragen over online lessen kan je terecht op mijn website over online zangles (klik).

Laat ik voorop stellen: mensen willen met mij werken omdat ik goed werk lever. Want dat doe ik, goed werk leveren.

Tegelijkertijd kan ik niet ontkennen dat mijn online zichtbaarheid er wel voor zorgt dat mensen misschien sneller (of juist ook minder snel), met me willen werken, puur omdat ze al een beeld hebben van mijn persoonlijkheid. Zie het als een eerste indruk.

Mijn online aanwezigheid is overigens geen echte strategie. De tientallen uren per week maand waarin ik mijn sites bijwerk, blog en post op social media, komen echt voort vanuit mijn eigen behoefte, niet ‘omdat ik denk dat dat zo hoort al ondernemer’. Zonder eigen bedrijf had ik het dus ook gedaan!

Onderwerpen als marketing en personal branding vind ik trouwens wél machtig interessant. Ik heb dus bijvoorbeeld ook wel eens met een pr-bureau gewerkt en een cursus gevolgd over Instagram Stories. Daar gebruik ik dan alleen dingen van die bij mij passen. Zo ondertitel ik mijn Instagram stories, omdat ik nu weet dat veel mensen dat fijn vinden, maar weiger ik mijn tijd te steken in dingen als het maken van een perfect gephotoshopte feed en het dagelijks posten zodat ‘het algoritme me vaker laat zien’.

Daar was ik eerder wel bang voor ja, maar nu niet meer. Inmiddels heb ik van 1 persoon gehoord dat ze zangles wilde, maar afknapte op me door mijn blogs. Ze vond me te lief overkomen.

Prima!

Als er door mijn site een soort voorselectie ontstaat in mensen die bij me passen, is dat eigenijk alleen maar heel praktisch.

Overigens staat er voor de duidelijkheid wel standaard een bericht vastgeplakt op m’n blogpagina, met extra informatie voor iedereen die van plan was met me te werken.

Zeker weten niet! Ten eerste zorg ik er – tenzij anders is afgesproken – voor dat mensen die benoemd worden in blogs, onherkenbaar zijn.

Bij mijn leerlingen let ik extra op. Hoewel ik soms dingen benoem als ‘leerling X. zei iets wat me aan het denken zette’, of ‘leerling Y. zong een geweldig nummer’, deel ik niks wat gevoelig ligt en de veiligheid van de lessen in de weg kan staan.

Wanneer ik heel specifiek over andere mensen schrijf, zoals bijvoorbeeld in mijn blogs over Tinder, dan is hier altijd toestemming voor gevraagd aan de persoon waar naar verwezen wordt. Ook wanneer ik beeld of geluidsmateriaal gebruik op mijn site of bijvoorbeeld Social Media, wordt er vooraf om toestemming gevraagd. 

Deze vraag krijg ik steeds vaker. Ik heb veel leuke, lieve en betrokken lezers en volgers en het is een beetje ongemakkelijk daar antwoord op te geven.

Want nee, ik denk niet dat we dat moeten doen. Ik ben gezegend met hele fijne mensen in mijn omgeving. Als ik er nóg meer fijne mensen aan toevoeg, gaat dat ten kosten van de tijd en aandacht die ik voor mijn huidige vrienden heb. Dat wil ik niet.

Wat een luxepositie he?!

Als je behoefte hebt aan (meer) sociaal contact,  heb je misschien wel wat aan deze blog.

Dat wisselt! Hieronder zie je qua werk een beetje het basis programma, daarnaast geef ik op wisselende dagen workshops en optredens.

Ook besteed ik tussendoor natuurlijk best wat uurtjes aan het maken van muziek en ben ik best wat tijd kwijt aan zakelijke klusjes, zoals administratie, mail en het maken en bijhouden van mijn websites en social media.

Maandag: Heilige Maandag (vrij dus, tenzij er een optie komt voor geweldige klus).

Dinsdag: Zangles geven, ‘Liedjes bij de Lunch’ geven en studeren. (Geen studie economie ofzo, maar gewoon, muziek studeren.)

Woensdag: Zangles geven, ‘Liedjes bij de Lunch’ geven en optredens voorbereiden.

Donderdag: Wisseldag,’Liedjes bij de Lunch’ geven, zelf studeren en eventueel repeteren.

Vrijdag: Zangles geven, ‘Liedjes bij de Lunch’ geven en lessen/workshops voorbereiden.

Zaterdag: Optreden, workshops geven of werken als actrice in de gevangenis. 

Zondag: Vrij tenzij ik geboekt word voor een optreden of workshop.

In 2020 schreef ik elke week een weekoverzicht, daar kan je ook even gluren als je wil! 

Ik heb ooit een blog geschreven met wat tips voor beginnende bloggers en tips voor ondernemers, dus misschien heb je daar wat aan? 

Verder zou ik voor al je andere vragen, lekker iemand benaderen (en betalen) die daarin gespecialiseerd is, die het als beroep doet. Dan krijg jij de aandacht die je verdient, zij weer een leuke klus en kan ik mijn tijd stoppen in waar ik écht goed in ben en wat ik het liefste doe (en dat is dus vooralsnog niet het coachen van andere ZZP’ers).

Bizar he? Ik ben er soms ook van onder de indruk.

In een blog (klik) leg ik uit waar het vandaan komt, die ‘deeldrang’. 

Ik maak sowieso een selectie. Anders zou ik elke minuut van de dag moeten benoemen (niet interessant voor jullie), dingen moeten vertellen die ik te privé vind (menstruatie enzo) en informatie geven over anderen (zoals zwangere vriendinnen).

Wél geeft wat ik deel, denk ik, absoluut een eerlijk en goed beeld van hoe de situatie daadwerkelijk is. Ik maak niks mooier, beter, zwaarder of intenser dan ik het heb ervaren. 

Het is trouwens wel eens voorgekomen, dat ik even heb gewacht voordat ik iets deelde, omdat het op het moment zelf te heftig was en ik de situatie eerst zelf wilde kunnen overzien. Bijvoorbeeld tijdens de ‘Crisis van 2019‘ en de tijd dat ik er aan dacht om te stoppen met mijn bedrijf.

Oké, niemand vraagt dit letterlijk natuurlijk. Maar ik krijg steeds meer privéberichtjes waar deze intentie achter lijkt te zitten.

Met het risico om onaardig te klinken:

Inmiddels heb ik zo’n de 3000 unieke lezers op mijn website en meer dan 1200 volgers via social media. Daartussen zitten een flink aantal mensen die ik niet persoonlijk ken.

Ik zou er een fulltime baan aan hebben om met al die mensen persoonlijk contact te onderhouden. Hoe graag ik het ook zou willen, dat is niet haalbaar en daarom heb ik ook besloten dat niet (meer) te proberen. (Zie ook het antwoord op de vraag ‘Zullen we anders een keer wat drinken?’)

Wat voor mij prettig is:

 • Ben je nieuwsgierig hoe het met me gaat, check dan mijn social media en/of blog. Daar staat alles wat ik wil delen met ‘de wijde wereld’. En dat is héél veel!
 • Wil je je betrokkenheid delen in de vorm van een reactie op mijn blog/social media, dan vind ik dat hartstikke leuk. Voor mij én de andere lezers, is het het fijnst en het meest overzichtelijk als je dat in een openbare reactie doet.
 • Heb je een concrete vraag, of een idee voor een samenwerking, laat het me dan natuurlijk weten via het contactformulier.

 

Hoe gezellig het ook zou zijn, ik kan dus verder niet echt iets betekenen in je behoefte aan (meer) sociaal contact, behalve dat je misschien wat hebt aan de tips uit deze blog.

Reken maar! 

Ik moet er altijd een beetje over nadenken in hoeverre ik dat aan mezelf te danken heb en in hoeverre ik ‘gewoon geluk’ heb. 

Sowieso is dat een thema nu (2020), ‘priviliged’ zijn. En dat ben ik. Op een heleboel manieren. 

Om er eentje te noemen: ik heb van huis uit heb meegekregen dat ik mezelf mag zijn, dat er over gevoel gesproken mag worden en ik goed ben. Niet omdat ik mooi kan zingen of kan schrijven, maar gewoon omdat ik ‘Anne’ ben. Zonder dat vertrouwen en die liefde, weet ik niet of het allemaal voor elkaar zou hebben gekregen.

Er zijn nog duizend dingen waarvoor ik dankbaar ben. Teveel om op te noemen. 

Maar: ja dus. Ik weet dat ik geluk heb gehad met een aantal dingen en ben daar heel dankbaar voor.

De 'Saaie' vragen

Vragen over saaie dingen, zoals hoe er omgegaan moet worden met privacy, geld verdienen met websites en dat soort ongein. Het is verplicht om dat online te zetten, dus daar gaan we.

Om te beginnen moet ik de identiteit van mijn bedrijf noemen. Nou, als dat inmiddels nog niet duidelijk is op deze site dan is er echt iets misgegaan. Ik ben Anne Ermens en ik hou me bezig met het verzorgen van muziek en theaterlessen, optredens en daarmee samenhangende activiteiten. Daarnaast blog ik. 

Vroeger verzamelde ik lipgloss, nu verzamel ik gegevens, waaronder die van jou. Dat is niet iets wat ik actief doe, het gebeurt automatisch via WordPress en Versio, mijn hosting. Zo verzamelt WordPress de informatie die je invult wanneer je een reactie achterlaat op een van mijn blogs. Daaronder valt ook je IP-adres. Om te voorkomen dat je elke keer alles opnieuw in moet vullen, kan je ervoor kiezen je gegevens in een ‘cookie’ op te slaan.

Ook worden je gegevens gebruikt voor Google Analytics. Deze gegevens, zoals het aantal pagina’s dat je bezoekt of hoe lang je leest, zijn anoniem. Wel zijn ze inzichtelijk voor LinkPizza, waarmee ik soms samenwerk.

Daarnaast plaats ik soms embedded (ingesloten) inhoud, zoals een video van YouTube of een foto van Instagram. Deze websites kunnen ook data van jou verzamelen. Daarover lees je meer op de websites van de betreffende bedrijven.

Wanneer je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief komen je gegevens terecht bij MailChimp, het programma dat ik gebruik om mijn nieuwsbrieven te sturen. Voor mijn webshop gebruik ik de software van WooCommerce en voor het plannen van lessen de software van Bookly. Wil je heel veel details over die software, google het dan. (Sorry, ik ben vast niet de enige die dat niet gedetailleerd op z’n website zet.)

Je gegevens worden voor onbepaalde tijd opgeslagen, maar uiteraard kan je daar wel invloed op uitoefenen. Zo kan je je gewoon uitschrijven voor mijn nieuwsbrief. Daarnaast heb je het recht op rectificatie. Je mag dus altijd contact met me opnemen als je wil dat een reactie verwijderd of aangepast wordt. Wil je je gegevens inzien? Ook daar heb je recht op. 

Van leerlingen en opdrachtgevers (zoals bij een optreden of workshop) bewaar ik de contactgegevens op mijn laptop en via mijn Google Account, zodat ik bijvoorbeeld een appje kan sturen wanneer ik ineens doodziek ben en een les moet annuleren.

Daarnaast maak ik tijdens de lessen aantekeningen, deze staan gewoon op ‘ouderwets’ papier en zorgen ervoor dat ik weet waar we in de les mee bezig zijn geweest. (Ik heb het geheugen van een visstick, dus ik moet dat echt opschrijven.)

Ook maak ik in overleg met – en vaak tot groot plezier van – mijn leerlingen, soms audio-opnames. Die bewaar ik dan op mijn computer.

Met alle gegevens ga ik zorgvuldig om, maar wanneer iemand wil dat ik iets ritueel verbrand of verwijder dan zal ik dat zeker doen. Uiteraard wordt niks hiervan gedeeld zonder toestemming. 

Je wil het niet weten. Ik krijg stress van al die sterke wachtwoorden waar ik mijn laptop, harde schijf, Google, Mailchimp en WordPress-account mee heb beveiligd.

Natuurlijk spreekt het ook voor zich dat ik alles wat ik maar kan updaten ook heel erg up-to-date hou. Op die manier zijn zowel mijn eigen gegevens als die van jou zo goed mogelijk beveiligd.

Wanneer ik het idee heb dat er tóch iets mis is, dan hoor je dat van me. Via een professionele email, maar waarschijnlijk ook via een gefrustreerde social media post. 

Goeie vraag. Momenteel kost de website meer dan dat-ie me oplevert, maar soms verdien ik aan mijn bezoekers ja! 

Zo heb ik bijvoorbeeld een pagina met acties en kortingen waar we allebei wat aan hebben en maak ik soms gebruik van zogenaamde ‘Affiliate Links’. Zoals bij de link van dit toffe boek. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Anders zou het een beetje gek zijn.

Heel soms heb ik trouwens ook een samenwerking met een bedrijf. Daar staat wel eens een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis.

Ik wil natuurlijk niet schrijven over dingen die me niet interesseren en bovendien wil ik jullie ook geen troep voorschotelen. Je kan er dus altijd op vertrouwen dat ik 100% eerlijk ben.

Op de inhoud van deze site berust het copyright van mij. Anne Ermens dus. Alle teksten zijn door mij gemaakt en mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De meeste foto’s komen van Unsplash, enkele anderen zijn door mijzelf gemaakt. Ook deze laatsten mogen niet zonder toestemming worden gebruikt, maar ik kan me ook niet voorstellen dat je dat zou willen want ik ben bepaald geen fotografietalent.

Ik schrijf mijn blogs met heul veul (dat is Brabants voor ‘heel veel’) liefde en aandacht, maar hey, ik ben ook maar een mens. Het kan dus toch voorkomen dat er fouten insluipen of informatie verouderd is.

Ik ben niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen daarvan, maar zou het wel tof vinden als je me even een berichtje stuurt wanneer je iets ziet wat niet klopt.

Hier vind je de voorwaarden die van toepassing zijn op zanglessen. Het is nogal chique geschreven, niet schrikken.

Betaling & Geldigheidsduur

 • Betaling in meerdere termijnen is alleen mogelijk bij het 90-dagen-traject.
 • Losse lessen en de 10 lessen uit pakket ‘Aan de slag’ zijn geldig tot 1 jaar na de besteldatum.
 • Bij het niet nakomen van financiële verplichtingen wordt de vordering in handen van een incassobureau gegeven en zijn de bijkomende kosten voor de betalingsplichtige.
 • Een inschrijving is persoonsgebonden en kan daarnaast niet tussentijds worden opgezegd.
 

Inplannen, Afzeggen & Inhalen

 • Lessen kunnen worden ingepland via de link die de leerling per mail heeft ontvangen. Hierbij is de leerling zelf verantwoordelijk voor de juiste instellingen in tijdzones van zijn/haar browser. Na het plannen, ontvangt de leerling een bevestiging per mail. Bij vragen of twijfel kan er contact worden opgenomen.
 • Is de leerling niet in staat om te komen op de afgesproken datum en tijd, dan kan tot 24 uur vóór de les kosteloos worden afgezegd per telefoon of e-mail. Wanneer de leerling later, of helemaal niet laat weten dat hij/zij niet naar de les komt, geldt er dus nog steeds een betalingsplicht; de tijden zijn immers voor de leerling gereserveerd. (Dit geldt in alle gevallen, ook bij de online lessen, ook bij ziekte of nablijven en zowel bij pakketten als losse lessen.)
 • Wanneer leerling of docent symptomen heeft van corona, vindt de les online plaats. 
 • In het geval van op tijd afzeggen door de leerling kan de les binnen de geldigheidsduur van het pakket worden ingehaald. De in te halen les wordt in overleg gepland binnen de reguliere lestijden. De docent is in dit geval niet verplicht om lessen aan te bieden buiten de reguliere lestijden om.
 • Het is mogelijk dat de docent een les onverhoopt moet laten vervallen vanwege ziekte, audities of optredens. Dit heeft geen invloed op het totale aantal lessen; de les wordt dan op een ander moment ingehaald en de geldigheidsduur van het pakket wordt met een week verlengd.
 • Bij onvoorziene heftige situaties, zoals de coronapandemie in het voorjaar van 2020, kan het zijn dat alle lessen online worden gegeven. Hierbij wordt de geldigheidsduur van het pakket niet verlengd.
 

Tijden & Data

 • De reguliere lestijden zijn op dinsdag en woensdag tussen 13.00 – 21.30 en op maandag of vrijdag tussen 13.00 – 21.30.  Lessen buiten deze dagen en tijden zijn alleen bij uitzondering en in overleg mogelijk.
 • In de schoolvakanties kunnen de tijden en dagen afwijken, hierover wordt van tevoren per mail gecommuniceerd.
 

Overig

 • De docent is niet aansprakelijk voor enige vorm van lichamelijke (stem)klachten dan wel geestelijke klachten die ontstaan in of na de periode dat de leerling lessen volgt. (Dit staat er voor de zekerheid, maar je hoeft je geen zorgen te maken, er zijn in 12 jaar nog geen klachten geweest. Wel heel veel enthousiaste reviews, kijk maar.)

Hier vind je de voorwaarden die van toepassing zijn op workshops. Het is nogal chique geschreven, niet schrikken.

Betaling & Geldigheidsduur

 • Een inschrijving is persoonsgebonden en kan daarnaast niet tussentijds worden opgezegd.
 

Inplannen, Afzeggen & Inhalen

 • Is de deelnemer niet in staat om te komen op de afgesproken datum en tijd, dan kan tot 7 dagen vóór de workshop kosteloos worden afgezegd per telefoon of e-mail. Wanneer de deelnemer later, of helemaal niet laat weten dat hij/zij niet naar de workshop komt, geldt er dus nog steeds een betalingsplicht; de plek was immers voor die deelnemer gereserveerd.
 • Wanneer de deelnemer symptomen heeft van corona, wordt deze verzocht niet deel te nemen aan een live workshop. In dat geval zoeken docent en deelnemer samen naar een passende oplossing. (Bijvoorbeeld gratis deelname aan een volgende workshop.)
 

Overig

 • De docent is niet aansprakelijk voor enige vorm van lichamelijke (stem)klachten dan wel geestelijke klachten die ontstaan tijden of na de workshop. (Dit staat er voor de zekerheid, maar don’t worry, er zijn in 12 jaar nog geen klachten geweest. Mensen zijn juist razend enthousiast, kijk maar.)

Goh, dat zou ik vervelend vinden. Je kan me een berichtje sturen via het contactformulier en dan probeer ik het met je op te lossen.

Met klachten over privacy kan je ook contact opnemen via Autoriteit Persoonsgegevens

De Aanvragen

Wil je iets aanvragen, een online optreden, een offerte of een op-maat-gemaakte workshop? Neem dan even contact met me op.