10 Apps/Sites die ik leerlingen en collega’s in de muziek aanraad

November is bijna voorbij, maar ik heb nog een blog voor je die te maken heeft met mijn werk als zangeres en zangdocent! Namelijk: 10 tips voor websites en apps die het leven van muzikanten een beetje makkelijker maken.

1. De basis-apps

Voor de zekerheid, maar eigenlijk hoop ik dat je deze al kent:

  • Een piano-app, zodat je loopjes kan spelen die je als zanger bijvoorbeeld weer na kan zingen, of kan checken of je daadwerkelijk de goede noten van de bladmuziek zingt. (In je appstore zoeken op ‘piano’.)
  • De metronoom-app, om te zorgen dat je in het juiste tempo studeert, of juist het tempo van het instuderen aan kan passen wanneer je ingewikkelde loopjes instudeert. (In je appstore zoeken op ‘piano’.)
  • Een stem-je-gitaar-of-ukelele-of-welk-instrument-dan-ook-app. (In je appstore zoeken op ‘tuner’.)
  • Google, zodat je kan googlen op ‘akkoorden Let it be’ of ‘songtekst Mag ik dan bij jou’.

2. Tansposr.com

Soms zingt een toonsoort niet fijn en wil je toch even meezingen met het origineel. Dan kan je transponeren, oftewel, een muziekstuk een paar tonen hoger of lager zetten. Eerder deed ik al mijn stinkende best om je te laten zien hoe dit moest in software als Garageband of Audacity, maar inmiddels is de wereld een mooiere en makkelijke plek geworden want: er is gewoon een site waar je het kan doen. Je uploadt een mp3, klikt de juiste toonsoort aan en kan het bestand daarna downloaden in de toonsoort naar keuze.

Ook vet: je kan zelfs tekstbestanden met akkoorden transponeren!

3. YouTube vertraagd afpelen

Toen ik met leerling K. van 9 jaar oud de rap van ‘Revenge’ – ‘A Minecraft Parody of Usher’s DJ Got Us Fallin’ In Love’ – wilde instuderen adviseerde ik hem om thuis eerst langzamer te oefenen om het ritme strak te krijgen. Dat kan makkelijk, want op YouTube kan je de afspeelsnelheid aanpassen.

Niet alleen handig voor rap, maar ook handig als je wil achterhalen welke noten Alicia Keys nou eigenlijk zingt in de eerste zin van ‘Fallin’.

4. Bladmuziek op Scribd

Scribd heeft een heeeeleboel bladmuziek. Met een betaalde account kan je alles naar je computer downloaden en dus ook uitprinten. (Als je een voorbeeldige leerling wil zijn, doe dat dan ook. Het uitprinten van teksten en bladmuziek is echt fijner dan alles digitaal te doen, want op papier kan je ijverig aantekeningen maken tijdens de les!)

Scribd is ook te downloaden als app voor je tablet/telefoon. Ik gebruik ’em vrijwel dagelijks: soms willen leerlingen 5 liedjes in een les uitproberen en het nogal zonde van de bomen (en de inkt van mijn printer) om alles elke keer uit te printen.

5. ForScore

Met de app ‘Forscore’ kan je heel makkelijk je bladmuziek ordenen op de iPad. Maar je kan er niet alleen setlijsten mee maken, je kan ook herhalingsknoppen toevoegen, noten markeren, aantekeningen maken, mp3 afspelen (en daarvan zelfs de toonhoogte en het tempo aanpassen) en nog veel meer.

Hij kost €16,99, wat heel veel lijkt voor een app, maar wat mij de betreft de moeite waard is. Je kan de app overigens óók nog eens koppelen met een bluethooth voetpedaal, zodat je met je voet door de bladmuziek bladert en je je handen gewoon op je instrument kan houden.

6. Musictheory.net

Deze website is ideaal om je gehoor te trainen. Zo was het ooit mijn doel om fatsoenlijk ‘F-sleutel’ te leren lezen, dat trainde ik hiermee. (Dat is trouwens meteen mijn goede voornemen voor 2020, elke dag weer 10 minuutjes ‘F-sleutel oefenen’.)

Ook kan je op deze website leren over toonladders, ritmes, akkoorden en dergelijke. Persoonlijk vind ik dit soort dingen niet echt leuk om te doen – daarom doe ik het ook minder dan goed voor me zou zijn – maar het is wel echt nuttig.

7. ‘Earmaster’ en ‘Sight Singing’

Voor degene die écht graag geconfronteerd worden met hun muzikale kunnen – en dan ook nog door een extreem objectieve docent – raad ik de apps ‘Earmaster’ en ‘Sight Singing’ aan. Bij beide (gratis) apps registreert de ingebouwde microfoon van bijvoorbeeld je iPad wat je doet, waardoor je meteen concrete feedback krijgt.

Bij ‘Sight Singing’ zing je alleen melodieën van blad. ‘Earmaster’ is enorm uitgebreid en vraagt je bijvoorbeeld ook om ritmes na te klappen.

8. MuseScore

Ben je nou echt fanatiek en wil je als een soort Beethoven of John Ewbank je eigen composities creëren? Dan kan je met het programma MuseScore zelf aan de slag om je eigen bladmuziek te maken.

De software is gratis en prima als je nog geen zin hebt om te investeren in officiële en professionele muziek-notatie-software zoals Finale.

9. Ultimate Guitar.com

Misschien wel mijn meestgebruikte app en website ooit, omdat er van ontelbare liedjes akkoorden te vinden zijn. En niet alleen dat, als je op het akkoord klikt krijg je ook nog te zien hoe de bijbehorende gitaar-greep is, je kan met 1 klik de boel – daar heb je ’em weer – transponeren en er zit een ingebouwde stem en metronoom-functie.

Let wel op, de akkoorden zijn niet altijd ‘de waarheid’. Vertrouw dus niet altijd 100% wat er staat, maar gebruik je eigen hersenen en gehoor!

10. Karaoke-Versie.nl

Sinds kort heb ik een leuke vrouw op les die regelmatig in verzorgingstehuizen zingt. Wat minder leuk, of nouja, vooral minder handig is, is dat ze:

  1. Veel mannennummers zingt. En zij is een vrouw. (Dat is niet handig. Want met een tenor-saxofoon ga je ook geen stuk spelen voor een sopraansaxofoon.)
  2. Met de originele opname meezingt.

Ik heb haar dus geadviseerd om met karaoke-versies te gaan werken en die ook nog in een toonsoort te zetten die bij haar passen. Hoewel je dingen kan downloaden vind ik dat je in zo’n geval het beste gebruik kan maken van een site als Karaoke-Versie.nl. Niet alleen kan je hier de toonsoort transponeren, maar je kan de versie ook naar smaak aanpassen:

Geen zin in een achtergrondkoor? Weg ermee! Wil je de baspartij harder? Lekker doen! Je kan alles naar wens aanpassen en dan downloaden als MP-3. Superhandig.

Dat waren ze!

Heb jij nog toevoegingen, apps, sites, lifehacks of wat dan ook voor muzikanten? Ik hoor het graag! Enne, als je mee wil doen aan de win-actie, kan dat alleen vandaag (30 november) nog.

Liefs en fijn weekend!

Anne

Toevoeging:

  • Op mijn Facebookpagina noemde Marieke de app ‘Anytune’. Die ken ik niet maar zij zegt “Het is een geweldige app om mee te studeren. Je kan tempi en toonhoogtes aanpassen, stukjes loopen, songteksten toevoegen etc.” (En als zij dat zegt, zal dat ook waar zijn, want Marieke is een professional die je misschien wel kent van haar duo ‘Tommie & Sofie!)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Anne-Ermens-Januari-2020
Dit ben ik. Anne, de schrijfster van deze blog!
Zoek op mijn blog:
Ik lees nu:

Ik maak op deze website af en toe gebruik van affiliate links zoals hierboven. Je leest er hier meer over.

Recente Blogs:
Leuke Lijstjes
Archief