Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️Voice-Over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
10 tips, websites, apps, muzikant, zanger, zangeres, Photo by James Stamler on Unsplash

10 Apps/Sites die ik leerlingen en collega’s in de muziek aanraad

Author picture

Anne Ermens leerde 2462 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️Voice-Over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Hoewel mijn feestmaand (mijn bedrijf bestaat deze maand 10 jaar) bijna voorbij is, heb ik toch nog een blog voor je die te maken heeft met mijn werk als zangeres en zangdocent! Namelijk: 10 tips voor websites en apps die leerlingen en collega’s in de muziek aanraad, omdat ze je muzikale leven een stuk makkelijker maken.

1. De basis-apps

Voor de zekerheid, maar eigenlijk hoop ik dat je deze al kent:

  • Een piano-app, zodat je melodieën kan spelen die je als zanger bijvoorbeeld weer na kan zingen, of kan checken of je daadwerkelijk de goede noten van de bladmuziek zingt. (Gewoon even in je appstore zoeken naar ‘piano’.)
  • De metronoom-app, om te zorgen dat je in het juiste tempo studeert, of juist het tempo van het instuderen aan kan passen wanneer je ingewikkelde loopjes instudeert. (Zoek in je appstore naar ‘metronome’.)
  • Een stem-je-gitaar-of-ukelele-of-welk-instrument-dan-ook-app. (In je appstore zoeken op ‘tuner’.)
  • Google, zodat je kan googlen op ‘akkoorden Let it be’ of ‘songtekst Mag ik dan bij jou’.

2. Tansposr.com

Soms zingt een toonsoort niet fijn en wil je toch even meezingen met het origineel. Dan kan je transponeren, oftewel, een muziekstuk een paar tonen hoger of lager zetten. Eerder deed ik met filmpjes op YouTube al mijn stinkende best om je te laten zien hoe dit moest in software als Garageband of Audacity.

Helaas/gelukkig is al dat werk voor niks geweest omdat de wereld inmiddels een mooiere en makkelijke plek is geworden want: er is gewoon een site waar je kan transponeren. Je uploadt een mp3, klikt de juiste toonsoort aan en kan het bestand daarna downloaden in de toonsoort naar keuze.

Ook vet: je kan zelfs tekstbestanden met akkoorden transponeren!

3. YouTube vertraagd afpelen

Toen ik met leerling K. van 9 jaar oud de rap van ‘Revenge – A Minecraft Parody of Usher’s DJ Got Us Fallin’ In Love’ – wilde instuderen, adviseerde ik hem om thuis eerst langzamer te oefenen om het ritme strak te krijgen. Dat kan makkelijk, want op YouTube kan je de afspeelsnelheid aanpassen.

Zie je? Als je op het tandwieltje klikt voor de instellingen, zie je een knop waar je de afspeelsnelheid kan instellen.

Niet alleen handig voor rap, maar ook handig als je wil achterhalen welke noten Alicia Keys nou eigenlijk zingt in dat ad-libberige begin van ‘Fallin’.

4. Bladmuziek op Scribd

Scribd heeft een heeeeleboel bladmuziek. Met een betaalde account kan je alles naar je computer downloaden en dus ook uitprinten. (Als je een voorbeeldige leerling wil zijn, doe je dat dus ook. Het uitprinten van teksten en bladmuziek is echt fijner dan alles digitaal te doen, want op papier kan je ijverig aantekeningen maken tijdens de les!)

Scribd is ook te downloaden als app voor je tablet/telefoon. Ik gebruik ’em vrijwel dagelijks: soms willen leerlingen 5 liedjes in een les uitproberen en het nogal zonde van de bomen (en de inkt van mijn printer) om alles elke keer uit te printen.

5. ForScore

Met de app ‘Forscore’ kan je heel makkelijk je bladmuziek ordenen op de iPad. Maar je kan er niet alleen setlijsten mee maken, je kan ook herhalingsknoppen toevoegen, noten markeren, aantekeningen maken, mp3’s en MIDI’s afspelen (en daarvan zelfs de toonhoogte en het tempo aanpassen) en nog veel meer.

Hij kost €16,99, wat heel veel lijkt voor een app, maar wat mij de betreft de moeite waard is. Je kan de app overigens óók nog eens koppelen met een bluethooth voetpedaal, zodat je met je voet door de bladmuziek bladert en je je handen gewoon op je instrument kan houden.

6. Musictheory.net

Deze website is ideaal om je gehoor te trainen en noten te leren lezen. Ook kan je op deze website leren over toonladders, ritmes, akkoorden en dergelijke. Persoonlijk vind ik dit soort dingen niet echt leuk om te doen – daarom doe ik het ook minder dan goed voor me zou zijn – maar het is wel echt nuttig.

7. ‘Earmaster’ en ‘Sight Singing’

Voor degene die écht graag geconfronteerd worden met hun muzikale kunnen – en dan ook nog door een extreem objectieve docent – raad ik de apps ‘Earmaster’ en ‘Sight Singing’ aan. Bij beide (gratis) apps registreert de ingebouwde microfoon van bijvoorbeeld je iPad wat je doet, waardoor je meteen concrete – en soms pijnlijke – feedback krijgt.

Bij ‘Sight Singing’ zing je alleen melodieën van blad. ‘Earmaster’ is enorm uitgebreid en vraagt je bijvoorbeeld ook om ritmes na te klappen.

8. MuseScore

Ben je nou echt fanatiek en wil je als een soort Beethoven of John Ewbank je eigen composities creëren? Dan kan je met het programma MuseScore zelf aan de slag om je eigen bladmuziek te maken.

De software is gratis en prima als je nog geen zin hebt om te investeren in officiële en professionele muziek-notatie-software zoals Finale.

9. Ultimate Guitar.com

Misschien wel mijn meestgebruikte app en website ooit, omdat er van ontelbare liedjes akkoorden te vinden zijn. En niet alleen dat, als je op het akkoord klikt krijg je ook nog te zien hoe de bijbehorende gitaar-greep is én je kan met 1 klik de boel – daar heb je ’em weer – transponeren. Bovendien zit er ook nog eens een metronoomfunctie én een stemapparaat ingebouwd.

Let wel op, de akkoorden zijn niet altijd ‘de waarheid’. Vertrouw dus niet altijd 100% wat er staat, maar gebruik je eigen hersenen en gehoor!

10. Karaoke-Versie.nl

Sinds kort heb ik een leuke vrouw op les die regelmatig in verzorgingstehuizen zingt. Wat minder leuk, of nouja, vooral minder handig is, is dat ze:

  1. Veel mannennummers zingt. En zij is een vrouw. (Dat is niet handig. Want met een tenorsaxofoon ga je ook geen stuk spelen wat oorspronkelijk voor een sopraansaxofoon werd geschreven.)
  2. Met de originele opname meezingt.

Ik heb haar dus geadviseerd om met karaoke-versies te gaan werken en die ook nog in een toonsoort te zetten die bij haar passen. Hoewel je dingen kan downloaden vind ik dat je in zo’n geval het beste gebruik kan maken van een site als Karaoke-Versie.nl. Niet alleen kan je hier de toonsoort transponeren, maar je kan de versie ook naar smaak aanpassen:

Geen zin in een achtergrondkoor? Weg ermee! Wil je de baspartij harder? Lekker doen! Je kan alles naar wens aanpassen en dan downloaden als MP-3. Superhandig.

Dat waren ze!

Heb jij nog toevoegingen, apps, sites, lifehacks of wat dan ook voor muzikanten? Ik hoor het graag! Enne, als je mee wil doen aan de win-actie, kan dat alleen vandaag (30 november) nog.

Liefs en fijn weekend!

Anne

Toevoeging:

  • Op mijn Facebookpagina noemde Marieke de app ‘Anytune’. Die ken ik niet maar zij zegt “Het is een geweldige app om mee te studeren. Je kan tempi en toonhoogtes aanpassen, stukjes loopen, songteksten toevoegen etc.” (En als zij dat zegt, zal dat ook waar zijn, want Marieke is een professional die je misschien wel kent van haar duo ‘Tommie & Sofie!)

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn reusachtige website!

Af en toe een digitale brief met het laatste nieuws, nuttige, inspirerende en grappige anekdotes, tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s? Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dan 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Jack
Jack
20 juli 2020 19:09

Let erop dat je op Karaoke-versie.nl maximaal 4 halve noten omhoog of en/of omlaag kunt en dat + of – 4 niet altijd even fraai meer klinkt. Is dan goed te gebruiken om te oefenen maar niet om er mee op te treden. Wat je anders zou kunnen doen is op diezelfde site zoeken naar de versie van een andere artiest van datzelfde liedje. Die versie is dan vaak gemaakt in een andere toonsoort die je wèl kunt gebruiken voor een optreden.

Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door Jack
Irma
Irma
31 december 2020 12:38

Ik zweer bij iRealPro; vrijwel alle toonsoorten, heel veel “feels” die je ook zelf kunt veranderen, BPM hoger of lager, instrumenten veranderen of uit zetten, enz….ideaal!!

Ik zoek nu nog een app om de toonsoort van een song te bepalen. Zelf zing ik sinds kort en weet ik weinig van de theorie, Ik hoor dan bv een song in de juiste toonsoort die ik graag wil zingen , maar dan weet ik dus niet in welke toonsoort ie staat. Nu kan ik dat wel uitzoeken met iRealPro, maar dat duurt best wel lang, dus het zou handig zijn als er een app bestaat die dit kan herkennen……

Gerdy
Gerdy
26 februari 2023 09:29

Ik hoop dat jij me
Kunt helpen, voor een piano app! Ik heb een oude piano gekregen en die staat een halve toon lager gestemd. Bestaat er een app waar
Ik toch kan leren piano spelen?

Gerdy
Gerdy
26 februari 2023 13:35
Antwoord aan  Anne Ermens

Helaas, dat kan niet- heb ik al gevraagd. Tenminste het kan wel maar dan schijnen de snaren te springen (de piano is 120 jaar oud)…

M-L v.
M-L v.
19 april 2023 19:57

Heey,
Superhandige blog, maar ik heb zelf Scribd en Musescore geprobeerd in betaalde versie, ik kan alleen niet betalen omdat het buitenlandse sites zijn. Bij musescore moet je perse met kredietkaart of Paypal betalen en als ik bij Scribd ”betaalpas” selecteer werkt het ook niet.
Is dat bij anderen ook zo?

Monique
Monique
18 mei 2023 21:35

Die karaoke versie is echt fantastisch om mijn nummers te leren!

12
0
Ga naar de reacties!x